Румънското правителство реши на заседание в петък да удължи режима

...
Румънското правителство реши на заседание в петък да удължи режима
Коментари Харесай

Румъния удължи извънредната ситуация заради коронавируса

Румънското държавно управление реши на съвещание в петък да удължи режима на изключителна обстановка в опазването на здравето в страната с 30 дни след 16 август, поради нарастване на броя на инфектирани с COVID-19, заяви организация Agerpres.
Броят на случаите на ковид в Румъния се е нараснал с 1415 през последния ден, 44 души са умряли. Това заяви в петък стратегическа информационна група, основана в страната, с цел да следи обстановката с разпространяването на болестта. Общо след началото на пандемията в страната са се заразили 68 046 души, от които 31 920 са излекувани, а 7 497 безсимптомни пациенти са изписани от лечебните заведения 10 дни след хоспитализацията. В този интервал от ковид са умряли 2 904 души.
Правителството също направи корекции в държавния бюджет за 2020 година Според новите калкулации бюджетният недостиг тази година ще нарасне от 6,7% на 8,6% от Брутният вътрешен продукт, основно заради икономическото влияние на пандемията. Все отново се възнамерява да се провиснал спомагателни средства за потребностите на опазването на здравето, образованието и превоза.
Беше взето решение да се усилят обществените пенсии с 14% от 1 септември, макар че съгласно трудовото законодателство нарастването трябваше да бъде 40%. Също по този начин, обратно на упованията, заплатите на учителите няма да се усилват. Кабинетът стимулира тези решения с финансови усложнения, породени от пандемията ковид.
По-рано Националната банка на Румъния заяви, че директните задгранични вложения в страната през първата половина на годината възлизат на 352 милиона евро против 2,7 милиарда евро през първата половина на 2019 година, а външният дълг през този интервал се е нараснал с 5,5 милиарда евро. Според Националния институт за статистически данни, растежът на румънската стопанска система понижава през второто тримесечие на годината с 12.3% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, а Брутният вътрешен продукт е намалял с 10.5%.
Първият случай на коронавирусна зараза е регистриран в Румъния на 26 февруари. На 16 март в страната беше оповестено изключително състояние за период от 30 дни, а на 14 април беше удължено с един месец. На 14 май изключителното състояние беше променено с изключителна обстановка в опазването на здравето, което допуска известно облекчение на ограничаващите ограничения, въведени преди този момент от управляващите. На 17 юни тя беше удължена с още 30 дни, а на 17 юли - с още един месец.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР