Румънското министерство на отбраната е поискало от парламента на страната

...
Румънското министерство на отбраната е поискало от парламента на страната
Коментари Харесай

Румъния е напът да купи 32 броя F-16 "втора ръка" на неочаквано ниска цена

Румънското министерство на защитата е поискало от Народното събрание на страната публично да утвърди покупката на 32 използвани изтребителя F-16, които сега са на въоръжение в Норвегия. Това, което прави изключително усещане, е невиждано ниската цена на евентуалната договорка - 513 млн. $ (или към 454 млн. евро). Страната към този момент има и поддържа в първична оперативна подготвеност 17 броя F-16 MLU " втора употреба ", които бяха закупени на два транша от Португалия. При сключването на договорката преди към 8 години цената на първичната пратка от 12 машини тогава беше 628 млн. евро.

Интересна детайлност в тази ситуация е, че България също демонстрираше интерес към употребяваните португалски бойни самолети и беше на крачка от завършване на контракт в края на ръководството на първото държавно управление на Бойко Борисов. Също по този начин прави съществено усещане, че цената, която сега Румъния получава за 32 употребявани изтребителя, е към 40% от сумата, която нашата страна заплати за 8 броя новопроизведени F-16 Block 70 ($1.256 милиарда, или към 2.2 милиарда лева.), които занапред би трябвало да бъдат съединени и надали ще бъдат доставени преди 2024 година

Тънкият миг в тази ситуация е, че норвежките изтребители, въпреки и осъвременени, към този момент са били на дейна работа към 40 години. С следващ ремонт и обслужване обаче те могат да бъдат употребявани най-малко още едно десетилетие, преди стареенето на метала във фюзелажа и крилата им да стартира да ги прави рисковани за приложимост. При цена 454 млн. евро, или към 900 млн. лева, за 32 машини това несъмнено наподобява като доста преференциална договорка за страна от Източна Европа със скромни финансови благоприятни условия, която незабавно желае да укрепи отбранителните си качества, защото е на първа линия в ескалиращото опълчване сред НАТО и Русия.
Трябва утвърждение и от Съединени американски щати
За да бъде осъществена, договорката за румънските изтребители би трябвало да получи утвърждение и от Съединени американски щати, защото става дума за реекспорт на американски оръжейни системи. Придобиването на самите самолети ще коства 354 млн. евро, а към 100 млн. евро ще би трябвало да бъдат дадени за логистична поддръжка и обслужването на машините. Ремонтът на моторите на изтребителите ще бъде осъществен в румънското дружество Aerostar в Bacău.
Реклама
" За да продължим последователното съоръжение с F-16 от остатъка на въоръжените сили на НАТО, през 2019 година изпратихме писма със запитвания до държавните управления на натовските страни, оборудвани с такива самолети (Белгия, Дания, Нидерландия, Норвегия, Португалия и Гърция) по отношение на възможна наличност на 16 до 32 машини. След изследване на отговорите преценихме, че пакетът от 32 самолета плюс съоръжение за логистична поддръжка и образование, предлагани от Норвегия, е най-хубавото решение ", разясняват от румънското министерство на защитата. " Потвърждаваме, че водим диалози с Румъния за продажба на огромен брой F-16 ", прецизират и от норвежкото военно министерство.

Причината за невиждано ниската цена евентуално е, че Норвегия сега интензивно преоборудва своите военновъздушни сили (ВВС) с американски F-35А и незабавно би трябвало да се отърве от своите F-16. До края на годината старите самолети ще бъдат изтеглени от дейна работа в авиобаза Kongelige Norske Luftforsvaret, където Lockheed Martin към този момент е почнала да разполага първите бройки от своите оперативно подготвени стелт изтребители. Норвегия възнамерява да резервира единствено една ескадрила F-16 в своята база в Bodø. В началото на декември държавното управление на страната разгласи, че ще продаде 12 броя от същия вид изтребители на частната отбранителна компания Draken International, която ще ги употребява по време на авиационни образования за симулация на съперник.

Румъния от своя страна стартира да води поредна политика за възобновяване на своите Военновъздушни сили и придобиване на употребявани F-16 още през далечната 2013 година, с цел да подмени своите антични МиГ-21 Lancer. Първата договорка, подписана с Португалия, обезпечи на страната девет едноместни и три двуместни подготвителни F-16 MLU, осъвременени, жестоко казано, до относително високия стандарт Block 50/52. Изтребителите, които Букурещ ще получи от Норвегия, също ще са от вида MLU (Mid-Life Upgrade, или рационализация в средата на виталния цикъл), само че ще бъдат с една концепция по-висок клас екипировка. Тя ще им разрешава да употребяват боеприпаси с лазерно ориентиране JDAM, както и далекобойни ракети " въздух-въздух " от вида AIM-120D AMRAAM. В началото на 2020 година Румъния поръчва още пет от бойния вид на португалските машини.

Любопитно ще бъде също по този начин да се види по какъв начин ще мине процесът по регулаторното утвърждение на договорката в Съединени американски щати. При подготовката на сходен контракт за трансфер на употребявани F-16 сред държавните управления на Израел и Хърватия управляващите във Вашингтон сложиха изискване на еврейската страна да демонтира всички спомагателни системи, прибавени по време на другите модернизации. При това състояние Хърватия беше принудена да се откаже от договорката и по сходство на България да поръча новопроизведени F-16 Block 70 непосредствено от Съединени американски щати. Въпросните израелски изтребители " втора употреба " по принцип също трябваше да бъдат препоръчани и на нашата страна, само че представителите на еврейката страна в последния миг взеха решение да не се включат в конкуренцията.
Реклама
Ако бъде утвърдена от Съединени американски щати, румънската договорка евентуално ще съвпадне във времето с момента, когато България ще би трябвало да взима решение за възможното поръчване на още осем нови изтребителя F-16 Block 70. Очаква се обвързващата оферта от Вашингтон да дойде в края на февруари или началото на март, като най-вероятно сумата ще е по-висока от първата поръчана ескадрила (2.2 милиарда лева.), защото този път ще включва разноските за по-голямо количество въоръжение и муниции. Добрата вест евентуално ще е, че сумата този път ще може да бъде платена на два пъти. На фона на румънската договорка за 32 изтребителя против към 900 млн. лева обаче даже това надали ще наподобява като изключително примамлива оферта от прагматична позиция. И въпреки всичко, когато става дума за военни покупко-продажби от сходен мащаб с присъединяване международни суперсили, бизнес логиката постоянно отстъпва място на геополитическия баланс.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР