Румънският премиер Николае Чука съобщи, че първият газ от Черно

...
Румънският премиер Николае Чука съобщи, че първият газ от Черно
Коментари Харесай

Румъния очаква от средата на годината да добива газ в Черно море

Румънският министър председател Николае Чука заяви, че първият газ от Черно море ще бъде придобит в средата на тази година, заяви Българска телеграфна агенция. Очаква се да бъдат добивани към един милиард кубически метра годишно, което съставлява 10% от годишното ползване на Румъния.

" Първият газ от Черно море ще бъде придобит от компанията „ Блек Сий Ойл енд Газ “ (Black Sea Oil and Gas) в средата на тази година и тогава ще разполагаме с спомагателен милиард кубически метра годишно. В периметъра Караджеле има очаквания и се разисква, че първият газ ще бъде придобит през 2024 година, а в периметъра Нептун Дийп не можем да се надяваме по-рано от края на 2026-2027 година ", съобщи румънският министър председател в предаване на публичната телевизия ТеВеРе 1 (TVR1). Чука разяснява, че Румъния има шанс, че разполага с този изключително значим запас в този миг.

Румънският министър председател означи, че въпреки сега да има задоволително газ за потреблението на популацията и индустрията, към момента е належащо в допълнение количество от към 20% от годишното ползване, от които 10% ще бъдат обезпечени от употребата на компанията Black Sea Oil and Gas.

В петък ще се проведат диалози с българския министър-председател за завършването на интерконектора сред Гърция и България, с цел да може да се употребява и втечнения газ, който може да бъде докаран в Средиземно море и разтоварен на терминали в Гърция или Турция, уточни румънският министър председател.

Във връзка с електрическата енергия Николае Чука акцентира, че се имат поради стратегиите на Европейския съюз за възобновима сила, както и че се поставят старания за стартиране в употреба на електроцентралата в Йернут, на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода и дребни нуклеарни реактори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР