Румънският премиер Флорин Къцу предложи създаването на междуведомствен комитет, който

...
Румънският премиер Флорин Къцу предложи създаването на междуведомствен комитет, който
Коментари Харесай

Румъния обмисля сериозно облекчаване на мерки от юни

Румънският министър председател Флорин Къцу предложи основаването на междуведомствен комитет, който да обезпечи връщането на страната към " нормалността " от 1 юни, заяви Аджерпрес.

Къцу посочи, че този комитет ще включва всички министерства. Обмисля се да бъдат поканени и представители на синдикатите и работодателските организации. Комитетът ще има за задача да дефинира ограниченията, които ще бъдат взети в процеса на връщане към нормалността.

Президентът акцентира, че COVID-паспорт или „ зелен сертификат” няма да се изисква в Румъния за отварянето на стопанската система и туризма, съобщи Българска телеграфна агенция. Той уточни още, че до края на юли може да бъде реализирана задачата за 10 милиона имунизирани. По думите му през април и май в Румъния ще дойдат 8,3 милиона дози ваксини.

„ В края на месец май ще имаме 5 милиона или в оптимистичния сюжет - 6 милиона имунизирани. 5 милиона имунизирани значи 50 % от популацията. Можем да приказваме в края на май за връщане към нормалността”, уточни Къцу.

Премиерът добави, че е належащо и църквата да се включи във имунизационната акция, изключително в селските региони. „ Така, както стоят нещата в този момент, ще има нужните дози за имунизирането на 10 милиона румънци до края на юли. Но всички би трябвало да отидат да се ваксинират”, уточни той.

До момента в Румъния са имунизирани 2 110 922 души, като 914 208 са получили първата доза, а 1 196 714 - и двете дози.

Премиерът означи, че се следи стабилизация на броя на новозаразените и даже наклонност към спад в някои окръзи.

„ Мерките, които сме подхванали, дават резултати. Но би трябвало да имате самообладание. 1 юни е единствено първата стъпка. Не значи отваряне на 100 процента”, изясни той.

В Румъния през последното денонощие са регистрирани 3 611 нови случая на коронавирусна зараза, 120 души са умряли, а 1 478 се намират в интензивни отделения. От началото на пандемията са доказани 977 986 случая, а 24 190 души са умряли.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР