Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и

...
Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и
Коментари Харесай

Четирима души от румънски филиал на Газпром са обвинени по подозрения в шпионаж

Румънската Дирекция за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ) заяви в понеделник вечерта, че са повдигнати обвинявания на четирима души след осъществени обиски в офиси на компанията НИС Петрол , румънски филиал на съветската " Газпром " . Това оповестява в. " Адевърул ", представен от Българска телеграфна агенция.

Обвиненията са по съмнения в откриване на секретна служебна информация и забранен трансфер на осведомителни данни.

В прессъобщение на ДРПОПТ се показва, че са иззети редица документи и средства за предпазване на данни, осем души са били отведени за чуване, а на четирима от тях, които са румънски и задгранични жители, са повдигнати обвинявания за " заобикаляне на методологичните правила за използване на Закона за петрола ".

ДРПОПТ е направила обиски на девет адреса в Тимишоара и Букурещ, в това число офиси на компанията НИС Петрол, румънски клон на сръбската компания НИС, която е следена от " Газпром ", както и в жилища на чиновници, по съмнения в шпионаж.

Според известието на ДРПОПТ четирите лица са упрекнати, че в качеството си на чиновници на мултинационална компания са заобиколили методологичните правила за използване на Закона за петрола, надлежно наложените от Националната организация за минералните запаси процедури и също по този начин са предали непредназначени за обществеността данни за фонда от запаси (минералните запаси) на Румъния на компания от същия консорциум в Сърбия.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че следствието на ДРПОПТ, Румънската разследваща работа и Службата за външно разузнаване в подразделението на Газпром в Румъния е разкрило обстоятелството, че НИС Петрол е събирала данни за запасите от нефт и газ в редица периметри в западния окръг Тимиш и ги е предавала в Москва, без да уведомява румънските управляващи какво е разкрила.

Въпреки че е имала задължението да съобщи тези данни на румънската страна, показана посредством Националната организация за минералните запаси, НИС Петрол е предала всяка информация непосредствено в Белград и оттова най-вероятно в Москва, показва изданието " Прес Алърт ", отбелязвайки, че румънските управляващи не са имали визия какво е било намерено при изследванията на НИС Петрол.

Диджи 24 оповестява, че сръбският президент Александър Вучич също е коментирал случая, като е споделил, че това вреди на имиджа на страната, защото НИС Петрол е сръбска компания, само че в случай че обвиняванията са правилни, не става въпрос за сръбски жители.

" Въобще не изключвам опцията за същинска виновност на НИС, само че не познавам случая, не съм се занимавал с това. Важно е да подчертая, че не са сръбски жители, няма нищо общо с нас. В огромната си част са руснаци, само че ще желаяме повече информации от румънската полиция ", е споделил Вучич, съгласно Евронюз Сърбия.

Според него абсурдът има връзка с позицията на Сърбия на интернационалната сцена и има за цел " да дисциплинира тези, които някои считат за непослушни ".

Компанията НИС посочи, че " е сътрудничила и ще сътрудничи изцяло с всички способени органи за изясняване на всички аспекти, свързани с активността на компанията и чиновниците ѝ в Румъния ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР