Румъния планира да изгради нов високоволтов далекопровод на стойност няколко

...
Румъния планира да изгради нов високоволтов далекопровод на стойност няколко
Коментари Харесай

Румъния изгражда мощен далекопровод за 3 млрд. евро

Румъния възнамерява да построи нов високоволтов далекопровод на стойност няколко милиарда евро за транспорт на електрическа енергия през цялата страна и до прилежаща Унгария, като има за цел съвсем да удвои производството си на сила от възобновими източници и да се трансформира в районен снабдител на сила.

Балканската страна, която чака да усили производството на сила от възобновими източници с 10 000 мегавата до 2030 година, се надява да приключи в детайли предпроектно изследване до шест месеца, съобщи министърът на енергетиката Себастиан Бурдуя в изявление в Букурещ. На базата на отчета ще се дефинира потенциалът на кабела, който се прави оценка на над 3 милиарда евро) - забележителна сума за страната, която се бори с възходящ недостиг.

" За нас този далекопровод е приоритет номер едно ", който би трябвало да бъде приключен до 2028-29 година, сподели Бурдуя. " Проектът за високоволтов кабел за непрекъснат ток е спомагателен инструмент за енергийната мрежа, с цел да може да поеме цялата тази възобновима сила, да обезпечи баланс и също по този начин да може да изнася за другите страни в Западна Европа. "

Кабелът ще добави основна връзка към по-големия европейски пазар, като разреши на Румъния да изнася непотребната електрическа енергия, когато е слънчево или прохладно, и да внася, когато има дефицит. Той също по този начин ще спомогне за преместването на електрическата енергия от местата, където тя се създава, до центровете за търсене в цялата страна. По-доброто потребление на възобновимите енергийни източници е значима част от проекта на Европа да се откаже от изкопаемите горива и по-специално от съветския газ.

Страната, която към този момент е собственик на един от най-големите сухоземни вятърни планове в Европа на брега на Черно море с общ потенциал от 600 мегавата, е очевидец на вълна от вложения, най-вече в слънчеви планове, на фона на разнообразни механизми за поддръжка, отчасти финансирани от Европейския съюз, с цел да се форсира преходът към зелена стопанска система. Понастоящем страната разполага с към 11 000 мегавата потенциал от възобновими източници.

Страната търси вложители с опит и финансова поддръжка за построяването на новия кабел, който би могъл да минава по продължение на газопровода BRUA и да свързва югоизточния район на страната с Унгария, съгласно Бурдуя.

Стремежът на целия континент да укрепи мрежите, с цел да се оправи с възходящото произвеждане на сила от възобновими източници, може да затрудни набирането на материали за румънския далекопровод, сподели Бурдуя. Европейските страни отделят милиарди евро за реализиране на задачите за въглеродна индиферентност, защото въздействието на изменението на климата върху целия континент става все по-очевидно.

Местният мрежови оператор Transelectrica ще бъде част от евентуалния консорциум за плана, добави той.

Наскоро министерството подписа 30 нови контракта на стойност 1,3 милиарда леи (279 млн. долара), с цел да могат плановете за зелена сила да бъдат финансирани посредством фондовете за възобновяване на Европейски Съюз. Голяма част от над 80-те милиарда евро, които страната би трябвало да получи през идващите четири години, са предопределени за произвеждане на сила от възобновими източници.

Новите енергийни мощности, дружно с капацитета на страната за рандеман на природен газ, ще създадат Румъния енергийно самостоятелна и районен снабдител на електрическа енергия до 2030 година, съобщи Бурдуя.

Въпреки че част от газа от плана Neptun Deep в Черно море евентуално ще бъде изнасян, Бурдуя прикани държавния производител на газ Romgaz SA, който е пълноправен сътрудник с OMV Petrom SA в плана, да даде приоритет на локалното ползване при подписването на идните контракти за продажба.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР