Румъния остава солидарна с Украйна, ще осигурява транзита на украинско

...
Румъния остава солидарна с Украйна, ще осигурява транзита на украинско
Коментари Харесай

Чолаку увери, че украинската селскостопанска продукция няма да остава в Румъния

Румъния остава солидарна с Украйна, ще обезпечава преноса на украинско зърно, само че ще бъдат взети ограничения то да не остава на румънска територия. Това съобщи през днешния ден министър председателят Марчел Чолаку в град Сату Маре, където взе участие в партийна среща на Социалдемократическата партия, на която е водач, съобщи организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Румънски фермери, които стачкуваха в цялата страна по-рано този месец, желаеха от Европейската комисия да бъде основана и приложена система, която да подсигурява, че украинските селскостопански артикули доближават съответните си дестинации и не се отклоняват по пътя си. Земеделците в Румъния настояха да бъдат въведени прагове за импорт за всяка селскостопанска стока от Украйна. “Всички артикули, импортирани над избрания предел, би трябвало да бъдат изнесени отвън Европейски Съюз и затова утвърдени за пренос в границите на Европейски Съюз, съпроводени с електронни пломби, проследявани в действително време от GPS, без отклонения от маршрута или неоправдани прекъсвания ”, бе посочено в писмо, изпратено до европейските и румънските управляващи, подписано от румънския Алианс за земеделие и съдействие.

На партийно събитие в Сату Маре (Северозападна Румъния) през днешния ден министър председателят Марчел Чолаку разяснява митингите на разнообразни професионални категории през последните седмици. По мотив митингите на земеделците Чолаку съобщи: „ Подпомагаме преноса на зърно. Не остава и едно зрънце в Румъния и аз ще се уверя, като министър-председател, че, в случай че това е станало, занапред нататък няма да се случва “. 

Чолаку разяснява и митингите на превозвачите. 

„ Превозвачите имат право. Трябва да има коридори, както е на всички места в Европа, в Европейски Съюз и отвън Европейски Съюз “, разяснява румънският министър председател във връзка настояванията на превозвачите за обособени линии на трафика.

Според Чолаку митингите на фермерите, превозвачите и други обществени и професионални категории в Румъния не са провокирани извън. Премиерът сподели, че не има вяра в конспирации. Според него всички тези прояви на неодобрение са се появили поради насъбрани във времето проблеми и поради липса на навременен разговор по тях.

„ Отправям си самооценка, тъй като се концентрирах на първо място върху провокациите във връзка с преодоляването на бюджетния недостиг, което, както знаете, може да докара до блокиране на европейски средства (ако не бъде понижен - бел. ред.). В края на годината имаше и предизвикателство, обвързвано с Шенген, и може би аз и моят екип не намерихме време да беседваме с всяка социално-професионална категория и да създадем тази директна връзка ", призна Марчел Чолаку.

Премиерът акцентира, че министрите социалдемократи, каквито са тези на земеделието и на превоза, са обиколили окръзите и са разговаряли непосредствено с фермерите и превозвачите. Чолаку добави, че се гордее с всички министри в държавното управление.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР