Румъния и България влизат от днес в Шенгенското пространство с

...
Румъния и България влизат от днес в Шенгенското пространство с
Коментари Харесай

Румъния и България влизат от днес в Шенген с въздушните и морските си граници

Румъния и България влизат от през днешния ден в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници съгласно решение на Съвета на Европейски Съюз от декември 2023 г. Причината за частичното присъединение е ветото, наложено от Австрия - единствената страна членка на Европейски Съюз, изразила възражения, водена от опасения за приток на претенденти за леговище, припомня Франс прес. Въпреки това този стадий има мощно алегорично значение, отбелязва организацията.

С влизането на България и Румъния, Шенгенската зона, основана през 1985 година, ще наброява към този момент 29 членки - 25 от 27-те страни членки на Европейски Съюз и съседите му - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Шенгенското пространство разрешава на повече от 400 милиона души да пътуват сред страните членки без граничен надзор.

Премиерът на Румъния Марчел Чолаку съобщи, че присъединението е победа за Румъния. Той увери, че следва цялостна интеграция, и със сухопътните граници, до края на годината.

Европейската комисия горещо приветства присъединението на двете страни, а председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен го назова „ огромен триумф “.

„ Приветствам премахването на инспекциите по вътрешните въздушни и морски граници. Това е огромен триумф и за двете страни. А също по този начин и исторически миг за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно придвижване в света. Заедно построяваме по-силна и по-обединена Европа за всички наши жители “, съобщи председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, представена в известие за медиите на Европейска комисия.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас съобщи, че „ присъединението на Румъния и България прави Шенген по-силен “

„ Горещо приветствам и двете страни за усилената работа “, съобщи Схинас, представен от Европейска комисия, и добави: „ Ние ще продължим да вървим дружно по пътя напред “.

" Следващата стъпка е премахването на инспекциите и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет до края на моя мандат “, сподели комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да одобри решение, с което да дефинира датата, от която ще бъде отстранен контролът по вътрешните сухопътни граници сред България, Румъния и другите страни от Шенгенското пространство, отбелязва румънската организация Аджерпрес. Европейската комисия ще продължи да оказва на председателството на Съвета цялата нужна поддръжка, с цел да подсигурява, че решението по отношение на сухопътните граници ще може да бъде взето през 2024 година, уточни представителството на Европейската комисия в Румъния.

От 2011 година насам Европейската комисия удостоверява в своите отчети за оценка, че България и Румъния са изпълнили всички условия за пълноправно участие в Шенгенското пространство. Комисията интензивно поддържа този развой, припомня Аджерпрес.

Няколко полета, идващи от страни от Шенгенското пространство, са планувани да дойдат незабавно след среднощ в Букурещ в доста къс период. Става дума за полети от Париж, Виена, Хамбург, Рим, Цюрих, Мюнхен, Амстердам и Женева. Всички те ще дойдат на летище " Хенри Коанда " в Отопени, покрай Букурещ, сред 00:05 и 01:00 ч. локално (и българско време), съобщи пред кореспондента на Българска телеграфна агенция в Румъния представителят на Националната компания за летища в Букурещ (CNAB) Валентин Йордаке.

Министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою осведоми, че от 31 март лицата, които пътуват по въздух за/от страни членки на Шенген, няма да минават през граничен надзор. На летището ще се прави единствено инспекция за сигурност, след което пасажерите ще се насочат непосредствено към гейтовете без документите им за идентичност да бъдат проверявани от гранична полиция. Въпреки това силите на реда може да вършат инспекции на документите за предварителна защита на трансгранични закононарушения и на незаконна миграция. Това значи, че пасажерите би трябвало да носят в себе си документ за идентичност, подсети министърът.

По отношение на морските граници Каталин Предою сподели, че пътуването по море може да бъде съпоставено с пътешестване навътре в страната – от едно пристанище до друго.


Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР