Румъния и България са страните от ЕС с най-висока смъртност

...
Румъния и България са страните от ЕС с най-висока смъртност
Коментари Харесай

В ЕС най-много бебета умират в Румъния и България

Румъния и България са страните от Европейски Съюз с най-висока смъртност на бебета под 1-годишна възраст. Това демонстрират данните за 2018 година на Евростат. В Румъния има 6 смъртни случая на 1000 живородени деца. Коефициентът за България е 5,8. Веднага по-късно е Малта (5,6 смъртни случаи).

Общо за ЕС през 2018 година към 14 600 деца са умряли, преди да станат на 1 година, оповестява Евростат. Това се равнява на 3,4 смъртни случая на 1000 живородени деца. Над междинното равнище е смъртността в 12 от страните-членки. С коефициент над 3,4 с изключение на Румъния, България и Малта, са и Словакия, Люксембург, Хърватия, Белгия, Франция, Полша, Дания, Гърция и Нидерландия. С най-ниска детска смъртност са Естония (1,6) и Словения (1,7).

За 10 години - от 2008 година до 2018 година, коефициентът на детска смъртност в Европейски Съюз е понижен от 4,2 до 3,4, показват от Евростат. За 20 години обратно смъртността на бебетата е намаляла съвсем на половина (6,6 смъртни случая на 1000 през 1998 г.).

Неотдавна проучването “Бъдеще за децата на света ”, направено от комисия от над 40 специалисти от целия свят, събрани от Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и здравното списание “Ланцет ”, сподели, че в Европейски Съюз единствено Румъния е с по-лоши условия за развъждане на деца от България.

В момента тече скандал към желанията на Министерството на здравеопазването да трансформира в национална детска болница градеж, зарязан преди десетилетия. За него лекари, инженери и архитекти предизвестяват, че е освен морално стар, само че и рисков. Под настояването за същинска нова болница се събраха над 11 хиляди подписа, а предходната седмица имаше и митинг. Очаква се през днешния ден в 16 ч министър Кирил Ананиев да се срещне с част от протестиращите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР