Руини на неизвестен досега церемониален комплекс на около 1000 години

...
Руини на неизвестен досега церемониален комплекс на около 1000 години
Коментари Харесай

Неизвестен град на ацтеките е открит в подножието на вулкан в Мексико

Руини на незнаен до момента параден комплекс на към 1000 години са разкрили археолози от INAH - Националния институт по антропология и история на Мексико, по време на разкопки в град Тизакалко в подножието на вулкана Теухтли.

Откриването е разказано на уеб страницата на INAH. Археологическите разкопки в Тизакалко са почнали през 2019 година В момента е разкопана повърхност от 250 хиляди квадратни метра. Археолозите са разкрили обширни аграрни тераси от предиспанския интервал. Изненадващо, само че доста от тях към момента се употребяват от локалните поданици.
Свещен комплекс на ацтеките е открит в Теночтитлан
Археолози са разкрили комплекс, който е бил употребен за свещени ритуали от ацтеките преди към 500 години. Откритието е осъществено при...
Прочети повече
Учените са открили, че вулканът Теухтли е изригнал преди хиляди години. Пепелта и лавата, покриващи земята, с времето са образували натурален материал, подобаващ за земеделие и елементарен за обработка. Самият вулкан Теухтли е доста уважаван в района и хората към момента се изкачват по него, с цел да вършат приношения на боговете и да ги молят за дъжд.

Археологическите изследвания демонстрират, че преди към хиляда години тук се е намирал огромен параден център. Сканирането, топографията, фотограметрията и фотографията на тази област разрешиха да се разпознават минимум седем комплекса от структури, ситуирани в подножието на вулкана.

Това е бил същински град с най-малко 25 огромни здания от предиспанския интервал. Разкопани са също античен площад и дворцов комплекс. Археолозите са разкрили и могила с остатъци от стълбище, което може да е голям олтар. Освен това е открита необикновена конструкция, известна като " текорбито ".
Какво е погубило ацтеките?
Цивилизацията на ацтеките е изчезнала безследно 20 години след завладяването на Мексико от завоевателите на Ернан Кортес поради неби...
Прочети повече
Археолозите изясняват, че това е било каменна структура, сходна на иглу. В него е имало церемониална камера, в която е била съхранявана някаква светиня. Характерна специфичност на локалната архитектура е, че всички структури са издигнати без потреблението на свързващ разтвор.

Келтско злато е намерено в Германия

Строителите просто полагали камък върху камък, като ги подбирали деликатно. По предварителни оценки структурите са били издигнати през 1000-1200 година от н.е. Техни строители евентуално са били ацтеките. За това приказват многочислените части керамика, присъщи за културата на ацтеките от ранния интервал от съществуването на тяхната страна.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР