Рублата компенсира почти цялата загуба, натрупана след нахлуването на Русия

...
Рублата компенсира почти цялата загуба, натрупана след нахлуването на Русия
Коментари Харесай

Драконовски мерки качиха цената на рублата

Рублата компенсира съвсем цялата загуба, насъбрана след нахлуването на Русия в Украйна, с помощта на драконовския финансов надзор и на възбраната за болшинството задгранични търговци да закриват вложенията си в съветски активи.

В началото на март съветската парична единица падна до 150 рубли за един щ. $, губейки съвсем 50% от пазарната си оценка отпреди Западът да наложи тежки наказания на Кремъл и да замрази съвсем половината валутни запаси на страната. Американският президент Джо Байдън пък се похвали, че " с помощта на невижданите наказания рублата съвсем незабавно се е трансформирала в руина ".

Оттогава насам обаче съветските пари започнаха да нарастват и на 31 март се разменяха против 81.7 рубли за един $ - съвсем колкото и на 23 февруари - ден преди съветският президент Владимир Путин да разпореди на войските си да нахлуят в Украйна.

Приходите от продажбата на нефт и газ помогнаха за стабилизирането на рублата. Основна роля обаче изигра възбраната за обръщането на съветската валута в задгранична и износът й от страната, а след това стана съвсем немислимо потреблението на щатски долари на територията на Русия или отвън нея.

На руснаците бе неразрешено да трансферират пари в личните си сметки в задгранчни финансови институции, да теглят в брой по-голямо количество от равностойността на 10 хиляди $ в задгранични валути за интервал от шест месеца или да изнасят по-голяма от тази сума в чужбина. Банките и брокерите също бяха включени бързо в този режим и не могат да извършват кешов продан на рубли против долари и евро зад граница.

" Банк России " увеличи на 20% главната рента, насърчавайки жителите да икономисват в рубли вместо да заменят свободните си средства на безценица против твърда валута. Тази мярка предотврати всеобщи тегления на спестявания от банките и избави от колапс съветската банкова система. Чужденците също не бяха " подценени ": те бяха лишени от правото да продават активите си в рубли и на процедура вложенията им бяха замразени.

Международните търговци, попаднали в клопката на блокираните си съветски инвестиции, не могат да работят на този пазар, а болшинството банки извън Русия не котират валутната дойка долар/рубла, заради което ликвиден офшорен пазар на съветските пари на процедура не съществува. 

Санкциите обаче заздравиха един от многото стандартни мощни фактори на съветската икономическа система - комерсиалния й остатък. Растящите енергийни разноски, в комбиниране със спада на износа, основава " доста устойчива непоклатимост на търговията и голям остатък от задгранични пари ", показват икономисти.  

Брутните продажби на недопечен нефт обезпечават кръгло 30% от съветските фискални доходи и в сегашните условия на повишаване на горивата дават на Русия най-силното преимущество от скока на петролните котировки през 2008-а, показват Елина Рибакова и Робин Брукс - икономисти в Института по международни финанси. В резултат, макар че Русия изнася надалеч по-малко нефт поради западните забрани и отхвърли на клиентите да купуват съветската суровина, Москва получава сериозен приток от чуждестранни средства.  

Рибакова предвижда, че в съветската комерсиална сметка могат да се натрупат сред 200 и 250 милиарда $ през тази година против 120 милиарда $ през предходната поради колапса на вноса в композиция със мощния експорт на първични материали. Тези доходи значат, че Кремъл може да възвърне в границите на година блокираните резерви на централната банка.

Допълнително, компаниите, които получават заплащания в задгранична валута, главно експортьорите на нефт и газ, са задължени да обменят 80% от сумите в рубли, с което сполучливо анулират задължението на страната да обезпечава задгранични средства за частния бранш и жителите. 

" Банк России " е похарчила относително скромните 1.2 милиарда $ в поддръжка на рублата през първите два работни дни след съветската инвазия в Украйна и не е интервенирала на валутните пазари по-късно, по публични данни на институцията. Подписаният от Путин декрет за възнаграждение на съветските газови доставки в рубли от 1 април, пък може да се окаже още един чуждестранен паричен източник.  

Тези относително позитивни условия обаче прикриват очакваните дълбоки поражения от глобите върху съветската икономическа система.

Рибакова пресмята, че съветският финансов продукт ще се свие с 15% през тази година вследствие на срутва на потреблението, заличавайки 15-годишния прогрес на страната. Спадът може да е още по-дълбок, в случай че бъдат наложени спомагателни наказания на износа на нефт и природен газ. Тя отбелязва, че над 400 задгранични корпорации са се изтеглили от Русия, множеството от които " са се самонаказали ", макар че глобите не изискват непосредствено от тях да изоставен страната.

Икономистът от мениджъра на хеджингови фондове " Блу бей асет администрейшън " Тимъти Аш пък отбелязва, че " валутните котировки са част от политическите старания да се потвърди, че западните санкции не работят ". Той добавя, че това не е същински пазар и " където и да се продава и купува рублата през днешния ден, на следващия ден или през сседващата година, Русия се е трансформирала в международен роб ". ”

В обедните часове на 1 април съветската парична единица се разменяше против 82.40 - 83 рубли за един щ. $ на някои електронни платформи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР