“Розовото масло трябва да се влага в повече продукти, а

...
“Розовото масло трябва да се влага в повече продукти, а
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Розовото масло трябва да се влага в повече продукти

“Розовото масло би трябвало да се влага допълнително артикули, а освен да се изнася като суровина. ” Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на Консултативния съвет по розата, който се организира в Министерство на земеделието и храните.

Розовото масло е емблематичен артикул за България и народен знак

“Трябва да намерим метод да влагаме розовото масло допълнително артикули, с цел да остане повече добавена стойност в страната ни. ”

“Приветстваме в случай че от ден на ден производители и преработватели се ориентират към създаване на нови артикули, в които да влагат розовото масло при реализиране на първокласен резултат и положително позициониране на пазара ”, сподели той.

Маслодайна роза в България се отглежда в 17 административни области от близо 3000 розопроизводители и се преработва в над 50 дестилерии.Над 90% от насажденията в страната са ситуирани на територията на трите административни области – Пловдив, Стара Загора и Пазарджик.

 роза фотография: БГНЕС

През актуалната година прибраният розов цвят е близо 9 500 тона, като е модифициран по данни на браншовите организации в близо 2,5 тона розово масло.

Лоялност пред крайния консуматор

За преработката би трябвало да се предлага първокласен розов цвят, който не съдържа остатъчни артикули за растителна защит. С това се подсигурява уместност и качество на доставката пред преработвателите.

Европейският парламент гласоподава предлагането на Европейската комисия да се промени класификацията на етеричните масла. Сред тях е  и българското розово масло. Комисията желае в бъдеще те да бъдат обсъждани като смеси, евентуално рискови за здравето.

Това заплашва бъдещето на етерично-маслените култури, които се славят като натурални артикули.

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР