Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят от

...
Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят от
Коментари Харесай

Стартира розоберът, над 3 000 стопани прибират реколтата

Розовото масло е българската визитна картичка в целия свят от десетилетия и това се дължи на вековните обичаи в развъждането и преправянето на рози. Това разяснява заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в Казанлък на Празника на розата. Събитието се отбелязва тържествено за 120-и път.

„ България е позната с високото качество на розовото масло, което е ненадминато в международен мащаб, с помощта на труда на своите земеделци ”, добави Джиков. Заместник-министърът уточни, че в бранша са регистрирани близо 3000 аграрни стопани, които всяка година в акцията по прибирането на розов цвят и лавандула обезпечават сезонна претовареност на към 30 хиляди берачи. „ Надявам се реколтата да е добра и да надмине осъществените през предходната година 8,6 млн. тона розов цвят ”, разяснява още Джиков.

Аграрният заместник-министър разиска с кмета Галина Стоянова позицията на България по отношение на европейския правилник, който визира и производството на етерични масла. Тодор Джиков съобщи, че Министерството на земеделието изрично поддържа българските розопроизводители и преработватели и е подхванало всички нужни стъпки, с цел да отбрани продукта, който е знак на България.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР