Розовата къща е мястото в София, където хората в нужда

...
Розовата къща е мястото в София, където хората в нужда
Коментари Харесай

Има ли изход за хората в безизходица

" Розовата къща " е мястото в София, където хората в потребност могат да получат поддръжка, да бъдат ориентирани за лекуване, да се нахранят и да се огледат в положителните очи към тях.  " Розовата къща " е единственото гратис място в България, което оказва помощ на хората със зависимости да оцелеят. Тя остава и е единственият покрив за обществена поддръжка на хора със зависимости, за хора без дом и за хора в потребност.  " Розовата къща " е нископрагов център за работа с хора, подвластни от опиати и алкохол, които не са взели решение за лекуване.

Работата на  " Розовата къща " е най-вече с хора с доста невисок обществен статус, които живеят на улицата или в извънредно неприятни битови условия. В момента в „ Розовата къща “ публично са регистрирани над 200 души, като всеки ден в нея се хранят най-малко 40. Освен храна, получават и облекла, пералня, хигиенични материали, дезинфекционни средства, благодарение на Каритас България, поема и кръвни проучвания, а когато някой е инфектиран с хепатити или ХИВ, спомага да се включи в терапия.

Юлия Георгиева, експерт с богат опит в теорията и практическото използване на правилата за понижаване на здравните вреди от използването на опиати, споделя повече в " Нашият ден ". Преди дни тя прикани хората да оказват помощ, да се ангажират и да дадат късмет и по-добро бъдеще на тези, които имат потребност тъкмо в този миг от помощ. 

" Вече повече от 2 години работим в " Розовата къща " и предлагаме услуги на хора със зависимости – те могат да се нахранят, да се почистят, да се облекат и така нататък В един миг стана ясно, че това е извънредно незадоволително. Независимо че зависимостта е едно безпределно тежко заболяване, има хора, които имат избран капацитет и те имат потребност от в допълнение развиване, т.е. ние достигнахме потенциала на помощта, която можем да окажем.

Показателно е за метода, по който хората в действителност припознават този безпределно тежък проблем и това, че страната (като институции) не поставя задоволително грижи за него. Но хората са подготвени и желаят да оказват помощ на хората със зависимости. Затова е извънредно време институциите (в това число и партиите) да се оправдават с това, че сходна помощ няма да бъде добре призната. 

За страдание " Розовата къща " може да се преглежда единствено като палиативна грижа, просто тъй като ние сме една организация с трима индивида. Ние не можем да покрием всички потребности на тия хора без спомагателна тактика и поддръжка на държавно равнище. Ние се оправяме към този момент две години посредством главно на дарения и главно на личните си мускули. "

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – „ Розовата къща “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР