Розите в саксии са идеалното решение за хората, които мечтаят

...
Розите в саксии са идеалното решение за хората, които мечтаят
Коментари Харесай

Опитните домакини знаят как да се грижат за рози в саксия без да увехнат

Розите в саксии са идеалното решение за хората, които мечтаят да ги отглеждат, само че нямат градина. Тази работа не е по никакъв начин комплицирана, само че би трябвало да знаете по какъв начин да се грижите за тях, с цел да не изсъхват и да цъфтят постоянно.

Характеристики на розата в саксия

Розата в саксия е хибриден вид и се характеризира се с гъст и малък хабитус, защото доближава най-много 20-30 cm. Тя цъфти много дълго - от март до октомври.

Има я в разнообразни цветове: бяло, жълто, розово или алено. Самите венчелистчета обаче могат да бъдат едноцветни, сенчести или двуцветни.

Как да се грижите за розите в саксии вкъщи?

                             

Още преди да купите роза в саксия, е добре да ревизирате нейното положение.
Здравият образец има твърди, плътни листа с наситено зелен цвят. Освен това има доста пъпки и развити цветове. От друга страна, в случай че наблюдавате някакви промени по растението, би трябвало да сте наясно, че то няма да се развие вярно в дома ви. Поради тази причина подборът е доста значим.

След като закупите и внесете определената роза у дома, би трябвало на първо място да ѝ осигурите достъп до слънчева светлина. Важно е също по този начин растението да се поддържа на топло, защото розите в саксии произлизат от оранжерийните култури, по тази причина е належащо да им се обезпечат сходни условия първоначално.

Това ще разреши на растението да се аклиматизира по-лесно към новата среда, което нормално лишава към три седмици. През това време би трябвало да се внимава розата в саксия да не се прегрее, по тази причина е добре да се слага надалеч от радиатори.

Ако купите екземпляра през топлите месеци и на открито няма слани или горещини, а температурата се колебае към 18 градуса, розата може да се държи на терасата или балкона през цялото време.

Подобно на градинските рози, саксийните сортове се нуждаят от щедро поливане. В същото време обаче би трябвало да се има поради дренажът в саксията.
Тъй като екземплярите в саксии нормално нямат достъп до дъждовна вода, те се нуждаят от повече вода, доставяна от нас. Те би трябвало да се поливат най-малко един път седмично, с цел да се предотврати изсъхването им.

Как да пресадим рози в саксия?

Розите в саксии би трябвало да се пресаждат, когато саксията, в която се намират сега, към този момент е прекомерно дребна, заради което корените нямат задоволително място.
Обикновено се нуждаят от пресаждане на всеки 2 години. Този развой би трябвало да бъде осъществен през март.
                             

При пресаждане изберете по-голяма саксия, като се ръководите от правилото, че по-високата е по-добра от по-широката. Освен това не забравяйте постоянно да употребявате нов субстрат, който би трябвало да бъде допълнен с хидрогел.

Розите в саксии могат да бъдат пресадени за непрекъснато в градината след първата година вкъщи. Ако растението е презимувало в студоустойчиво помещение, то не би трябвало да се пресажда в градината преди средата на май. Препоръчително е да изберете слънчево и предпазено място.

Рози в саксии - подкастряне

Подрязването на розите в саксия би трябвало да се извърши напролет. По този метод всички мъртви и развалени леторасти могат да бъдат отстранени след зимата. Подрязаните саксийни рози бързо се възвръщат и стартират да цъфтят още веднъж.

Понякога обаче розата в саксия се нуждае от подкастряне преди зимата. В този случай изсъхналите ѝ цветове би трябвало да се отстранят. Подрязването би трябвало да се извърши тъкмо над листата, предшестващи изсъхналите и развалени цветове.

Наторяване на рози в саксии

Оплождането също е доста значима част от грижите. Розите в саксии се наторяват доста по-често от тези, които се отглеждат в земята.
Те би трябвало да се наторяват на всеки 2-3 седмици сред март и август. Най-добрият метод да извършите това е да употребявате течен тор за саксийни растения, като добавите половината от посочената на опаковката доза към водата за поливане. 

Какво не харесват розите в саксия?

                             

Когато се грижите за рози в саксия, би трябвало да обърнете внимание освен на това, от което растението се нуждае, само че и на това, което не му харесва. Розата в саксия може да бъде мощно наранена от:

- Сух или прекомерно мокър субстрат - по тази причина е значимо да наблюдавате растението и да развиете златна среда в този аспект.
- Недостиг и остатък на торове - първите признаци на неумело наторяване са пожълтяване на листата в краищата. От друга страна, несъразмерното наторяване води до избухлив напредък и яркозелени, слаби издънки или цялостно закърняване на растението.
- Глинеста или песъчлива почва - засаждането на рози в саксии в такава почва може да попречи на растежа на растенията. Разсадът от рози, подложен в глина, е по-предразположен към заболявания, опадане на листата и къс разцвет.

Защо розата увяхва на закрито?

Обичайно е след известно време нашият образец да стартира да увяхва. Има доста аргументи, които водят до изсъхване на розата в саксия. Обикновено те са:

- Липса на сгъстяване - розата не понася внезапни промени в температурата. Тя би трябвало последователно да свикне с изискванията, както след закупуването, по този начин и по време на промяната на сезоните.

- Прецъфтяване - преди настъпването на зимата цветето хвърля старите цветове и листа, което е натурален развой. През пролетта растението ще цъфне още веднъж.

- Липса на тор и постоянно поливане - неналичието на минерали и влага ще докара до загиване и изсъхване на растението.

Как да съхраните розите си в саксия?

Ако желаете да спасите розите си в саксии, първо би трябвало да анализирате дали се грижите вярно за растението; в случай че не, направете промени допустимо най-скоро.

Начин за укрепване на розите с калий, наред с други неща, е слагането на дребни късчета бананова кора в почвата. Внимателно напъхайте кората в почвата и я засипете с пръст.

Друг способ за избавяне на розата в саксия е да я поставите на открито през топлите дни, изключително когато грее нежно слънце. Най-добре е това да става, когато температурата на открито е сред 10 и 20 градуса по Целзий.

Освен това, в случай че саксията ни няма дренажни отвори, би трябвало сами да се погрижите растението да не стои в непотребна вода. Трябва постоянно да изливате водата или да поставяте камъчета под нея. Това е значимо, защото корените на розите се нуждаят от О2 и не би трябвало да са потопени във вода.

Друго решение е да пресадите розата в свежа почва. При осъществяването на този развой можете да отрежем изгнилите корени на растението. Това обаче би трябвало да се прави точно и деликатно, с цел да не се повреди кореновата система.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР