Розелите са едни от най-атрактивните представители от семейството на папагалите.

...
Розелите са едни от най-атрактивните представители от семейството на папагалите.
Коментари Харесай

Хранене на папагал розела

Розелите са едни от най-атрактивните представители от фамилията на папагалите. Ярките им цветове ги отличават от другите им братовчеди, само че това, което ги прави желани домашни любимци, е благият им манталитет. Те се извънредно обществени – живеят и се схващат с други птици и елементарно привикват със стопанина, като разрешават да бъдат галени и даже търсят вниманието на стопанина си.

Розелите произлизат от Югоизточна Австралия и околните острови. Обитават открити гори, гори, градини, както и паркове, а дивата им диета се състои от доста локални тревни семена, билки, плодове и цъфтящи пъпки.

В домашни условия розелите не са доста претенциозни, само че, с цел да са витални и здрави, притежателите им би трябвало да съблюдават някои рекомендации за диетата им.

Пъстрите любимци се нуждаят от пространство и добра диета, с цел да се усещат добре. Най-голямата клетка, която можете да си позволите, е идеална, само че внимавайте решетките да са на вярното разстояние за птица с този размер на главата.

Стандартната храна за розела би трябвало да включва доста плодове и зеленчуци и някои здравословни трапезни храни.

Основната храна на вашата птица може да се състои от зърнените смески за папагали, които мога да се закупят от всеки ветеринарен магазин. За да е по-питателна, прибавете слънчогледови семки (не белени), просо, овес и царевица (по-малко от другите семена). Не се тормозете да добавите при наличност жито, ленено семе, коноп. Семената от тревни растения са съществена храна за розелите в дивата природа, тъй че няма тъкмо избрани сортове, които да търсите, всички ще свършат работа.

Важно за здравето на папагала е да си набира задоволително витамини и минерали. Тъй като розелите не могат да си ги набират, както в дивата природа, попитайте в близкия ветеринарен магазин за смески за средноголеми папагали, в допълнение обогатени с витамини и минерали.

В магазинната мрежа се оферират и настрана витаминни добавки за папагали, които се слагат във водата на птицата, само че ги има и под формата на дребни топчета, които папагалите обичат да чоплят с човки.

Много е значимо да набавяте на розелата си зелени растения. Не е целесъобразно да давате на папагали си зелени листни зеленчуци, взети от магазините. Те се обработват с разнообразни препарати и до момента в който ние ненапълно да сме привикнали с тях, папагалите са по-естествени и това може да им навреди.

Давайте им листа от глухарчета. Те са обичани на пъстрите любимци. Събирането им ще ви даде превъзходен мотив за къс излет отвън града. Въпреки че ги има и в зелените пространства в града, бъдете деликатни, тъй като на множеството места зелените площи се третират срещу кърлежи и комари, и тези препарати също могат да навредят на розелата ви. Давайте листата от глухарчето добре измити и подсушени.

 Листа от глухарчета за папагал розела

Папагалите розела обичат да ядат клончета от дръвчета, дружно с пъпките. Подходящи са липата, брезата, кестенът. Нека дърветата не се намират наоколо до преминаващи коли, паркинги, гаражи.

Задължителен детайл от менюта на розелите би трябвало да са и плодовете и зеленчуците. Давайте им най-малко един път дневно. По ваш избор менюто им може да включва ябълки, круши, шипки, моркови, банан, цитрусови плодове. Варена царевица, ориз, жито, овесени ядки, късче черен самун наквасен в мляко, орехи – всичко това розелата приема с ненаситност, само че не прекалявайте!

Не на последно място, вашата розела би трябвало да е добре хидратирана. Сменяйте ѝ водата всеки ден. Освен поилката, сложете в клетката и дребен съд (ваничка), тъй като розелите обичат да се къпят.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР