Ротвайлер е популярна порода кучета, известна най-вече със своята агресия.

...
Ротвайлер е популярна порода кучета, известна най-вече със своята агресия.
Коментари Харесай

Отглеждане на Ротвайлер вкъщи

Ротвайлер е известна порода кучета, известна най-много със своята експанзия. Тези четириноги будят толкоз мощен боязън в множеството хора, че даже са неразрешени за развъждане на някои места по света, сходно на питбулите.

Въпреки актуалната си популярност на убийци обаче, в миналото ротвайлерите са били отглеждани със напълно друга цел. Според някои изказвания те са развъждани в Древен Рим, където се употребили като кучета пазачи, пастирски кучета и даже работна мощ за изтегляне на дребни каруци.

Ротвайлерите са се появили вследствие на продължителна и не напълно ясна за кинолозите селекция. Предполага се, че те са обвързвано с породи като тибетски мастиф и дог от античен генезис.

Подобно на мастифа, ротвайлерът също има величествен и застрашителен тип. Средно той тежи към 50 кг и е висок към 65-70 сантиметра.

Тялото на кучето е мощно и мускулесто, покрито с къса, лъскава, черна четина. На места участва кафяво оцветяване, като нормално визира муцуната и лапите на четириногото.

Ротвайлерът несъмнено не е куче за всеки човек и за това свидетелстват множеството случки, в които той атакува други животни или хора.

Запомнете обаче, че за експанзията на кучето не е отговорно то, а неговият собственик, който го е озлобил към близките или просто е показал безхаберие при образованието му.

Важно е да се знае, че при възпитанието на тези кучета е нужно доста самообладание, мощен темперамент от страна на стопанина, само че и отлични имения при обучаването на кучета. Само по този начин кучето ще се научи по какъв начин тъкмо да се държи с хората и останалите животни.

 ротвайлер

Ако вие сте новобранец в развъждането на кучета, а и нямате нужното самообладание, по-добре въобще не се захващайте с развъждането на ротвайлер. Имайте поради, че единствено едно неверно деяние от ваша страна, може да коства здравето на някой различен човек.

От друга страна, вярно подготвеният ротвайлер може да се прояви като едно извънредно кротко, благо и грижовно куче, което следва своя собственик на всички места и се отнася благосклонно към непознати хора.

За да е подобен и вашият ротвайлер, неговата дресировка би трябвало да започва, до момента в който кученцето е още напълно малко. Стопанинът би трябвало да завоюва неговото доверие, само че не с експанзия, а с грижи и любов. Същевременно се постанова кучето да бъде отглеждано с известна доза суровост, с цел да може да се дисциплинира.

Ранното социализиране също е от огромна значимост. Колкото по-рано кучето свикне с вас и вашето обграждане, толкоз по-добре ще приема и срещите с непознати по-нататък във времето.

Общо взето при развъждането на ротвайлери е значимо да се знае, че за кучето светът ще е подобен, какъвто вие му го покажете. Ако е обгрижвано и обичано, както и постоянно срещано с хора, то ще порасне умерено, решително и доброжелателно.

При този тип кучета е значимо да не си вършиме опити, като му задавате кучешки команди, единствено с цел да ревизирате какво ще стане. Обърнете внимание, че този псе е доста помнещ и когато един път заучи някакво дейности, може да го приложи самичък даже и след прочут интервал от време.

Отглеждане на ротвайлер в къща

Ротвайлерът е измежду животните, които се приспособяват елементарно, тъй че за разлика от други кучета като чау чау и хъски да вземем за пример той не се нуждае от някакви изключително климатични условия, в които да живее. Това негово качество го прави подобаващ за дворно куче.

Той обожава да се вживява като същински стража на дома, тъй че бъдете сигурни, че и пиле няма да прехвръкне, без да разберете. От друга страна с развъждането на кучето на двора би трябвало доста да се внимава, тъй като в случай че не е дресирано вярно, то може да прескочи оградата на дома и да изплаши някого или даже да го нападне.

 ротвайлер и лабрадор

Ако сте съумели да превърнете вашето ротвайлерче в огромен, само че спокоен и въздържан домакински любим, надали ще ви предизвиква проблеми. Само внимавайте с храненето на ротвайлера, тъй като той обича да си похапва и е податлив към напълняване.

Той ще се усеща отлично на двора, където ще е свободен. Факт е обаче, че ще има потребност от вниманието на притежателя си, по тази причина е желателно да си играете с него и да му говорите при всеки комфортен случай.

Отглеждане на ротвайлер в апартамент

Лесната пригодливост на кучето го прави уместно и за развъждане в апартамент. Когато е разхождан постоянно на открито, ротвайлерът се държи умерено у дома и не предизвиква главоболие на стопаните си. Дори и да го оставите самичък вкъщи, можете да сте спокойни, че няма да се опита да преобърне къщата и да надъвче цялата мебелировка.

Ротвайлер и други домашни любимци

Отношението на ротвайлера към други домашни любимци също е строго самостоятелно. Ако двете животни са дружно от доста дребни, кучето може да прояви толерантност към различен четириног жител на дума и в по-зряла възраст.

Ако обаче имате ротвайлер на няколко години и занапред мислите да си вземате котка или друго куче, най-вероятно ще се породят спорове сред тях.

Ротвайлер и дете

Добре дресираните ротвайлери имат доста любвеобилно отношение към децата и обожават да прекарват време с тях. Те елементарно се привързват към малчуганите и ги следват на всички места, защото изпитват естествена потребност да ги закрилят.

Ако вашето дете обаче е към момента малко, по-добре изчакайте, до момента в който поотрасне и тогава си вземете ротвайлер. На тази неосъзната възраст децата са способни да ударят или наранят кучето и то може да схване прекомерно персонално този акт и по-късно да заобикаля хлапетата въобще. Ето за какво би трябвало да се подхожда рационално при развъждане на дете с куче.

Ако и вие мечтаете да сте горделив притежател на толкоз внушително куче, вижте тези разгласи за ротвайлер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР