Ротондата Св. Георги в столицата е била в миналото си

...
Ротондата Св. Георги в столицата е била в миналото си
Коментари Харесай

Била ли е Ротондата "Св. Георги" в миналото баня



Ротондата " Св. Георги " в столицата е била в предишното си баня “, сподели пред БНР проф. Зарко Ждраков от Националната художествена академия.

„ Заради оформянето на новата столица се ликвидира целият Османски интервал . Много монументи от този интервал, в това число църкви са били премахнати. Едва са избавили църквата „ Света Петка Самарджийска “, ненапълно за това е спомогнал митът, че в нея са заровени костите на Васил Левски. Също е щяло да бъде съборена и Боянската черква, която пък е избавена с помощта на намесата на Елеонора Българска, брачна половинка на цар Фердинанд. Това е ориста на българското културно завещание след Освобождението тук в региона на София “, описа в „ Хоризонт до обед “ проф. Ждраков.

Проф. Ждраков съобщи също, че огромният спор е дали „ Ротондата " Св. Георги " е пантеон или баня . Видни археолози настояват, че това е пантеон, сподели той.

„ Ако е пантеон, тя не може да се бутне. Само, че всички мавзолеи са кръгли, а този не е . Само куполът е кръговиден. Но единствено поради това, не може да се назовава ротонда, това не е вярно, би трябвало цялата постройка да е кръгла. Тук си има странични пространства, няма по какъв начин да е ротонда. А тук в постройката има и басейнчета, тръби, от които изтича вода ", разясни още експертът.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР