Ротердам. Там, където хората съжителстват с водата. Резултатът от всекидневната

...
Ротердам. Там, където хората съжителстват с водата. Резултатът от всекидневната
Коментари Харесай

Зелена светлина: Плаващ парк

Ротердам. Там, където хората съжителстват с водата. Резултатът от всекидневната им активност плува край крайбрежията. Река Маас носи нови и нови боклуци към Северно море. Местните управляващи улавят повече от хиляда кубически метра пластмаса всяка година. А фондацията " Рециклиран остров " е намерила ефектно и дейно решение да върне този боклук в ротердамски води. Само че за положително.

25 сътрудници на общинско, университетско и бизнес равнище вземат участие в плана, наименуван " Плаващ парк ". Всеки има своята роля - от изваждането на плаващите боклуци до слагането на последната тревичка върху плаващите платформи. Събраният боклук минава няколко стадия на обработка, като пластмасовите съставни елементи се сортират и нарязват. Следва претопяване и изтичане в калъпи за плоскости.

Многоъгълните платформи са конструирани във тип на модули, които могат да се съчленяват в разнообразни конфигурации. Монтажът във вода изисква точно потапяне и фиксиране.

Ролята на плаващия парк е не просто да намира приложение на събрания боклук. Той приютява подобаващи растителни типове и пространства за отдих. Частично потопените градини нямат потребност от поливане.

Цялата структура способства за по-чиста водна среда. Плаващият парк притегля и рибите, които хвърлят хайвера си наоколо до него.

Около декар и половина е първата плаваща модулна платформа, конфигурирана край Ротердам. Инициаторите на плана са сигурни, че тя е единствено началото на структури от този вид, които могат да трансформират пейзажа освен край холандските крайбрежия, а и в сходни зони на всички места по света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР