Ротавирусите се посочват като най-честите причинители на диария и повръщане

...
Ротавирусите се посочват като най-честите причинители на диария и повръщане
Коментари Харесай

Микробиология. Ротавируси – засягат до 95% от децата до 5 годишна възраст


Ротавирусите се показват като най-честите причинители на диария и повръщане при бебета и дребни деца. Смята се, че до 95% от децата до 5-годишна възраст в избран миг са изкарали най-малко един път ротавирусна зараза. Ежегодно от ротавирусни гастроентерити в света умират над 600 000 деца, най-вече в разрастващите се страни.

Вирусите предизвикват остро протичащи гастроентерити, най-вече при деца в ранна детска възраст. Клиничната картина се характеризира с повръщане, което се последва от диария, дехидратация – обезводняване и вторична въглехидратна малабсорбция.

Ротавирусните гастроентерити се предизвикват от вируси, принадлежащи към жанр Rotavirus. А тяхната характерна форма, наподобяваща колело със спици дава и тяхното название от rota-колело.

Механизмът на предаване на инфекцията е фекално-орален. Това става най-често със нечисти ръце, консумация на инфектирана храна и/или вода.

Вирусите са доста устойчиви при попадане в околната среда и надлежно остават дълго време жизнеспособни. По разнообразни повърхности (пластмаса, стъкло, стомана), в това число и детски играчки могат да останат заразоспособни в границите на дни , а в изпражненията или нечисти водни басейни могат да останат живи с месеци.

По повърхността на сурови плодове и зеленчуци, които се съхраняват в ледник вирусите могат да останат жизнеспособни в границите на 20 до 30 дни, а по ръцете до 3-4 часа.

От епидемиологично значение е доста дребната инфектираща доза – единствено 10 вирусни частици са задоволителни да причинят заболяване. Инкубационният интервал е относително къс – в границите на 1 до 3 дни.

Източник на инфекцията могат да бъдат както болните (в или отвън инкубационния период), по този начин също деца и здрави възрастни, които излъчват вируса дълготрайно време в дребни концентрации при хронично носителство. Имунокомпрометирани лица могат също да излъчват вируса дълго време след преболедуване.

Свързани публикации.. Микробиология: Escherichia coli – извършител на диария и освен 0 Ротавируси – има ли бърза диагностика? 0 Ротавируси - за какво са рискови? 1

Резервоар и източник на инфекцията са хората. Смята се, че до 3-годишна възраст огромна % от популацията са прекарали най-малко един път зараза , породена от ротавирусите. Траен имунитет не се придобива и може да има наново възпаление.

Най-често инфекцията се среща при децата сред 6 месеца и 1-годишна възраст – интервал на към момента незряла имунна система и в същото време осезаемо съкращаване на защитни антитела, които се предават от майката на новороденото през последните месеци на бременността.

Рискови фактори за заразяване са неспазване на хигиеничните правила, претъпканост в дома, ниска здравна начетеност, пътешестване в ендемични региони , където се употребява инфектирана храна и вода. Не са редки и епидемиологични гърмежи в болничната среда.

За ротавирусните инфекции към момента няма характерна терапия, която да се ползва. Лечението е симптоматично, като главно е смисъла на битката с обезводняването. След преболедуване се засягат чревните кафези, в които се съдържат ензими участващи в разграждането на млечната захар-лактоза. Това води до развиване на нетърпимост към мляко и съдържащите го храни. Най-често положението е краткотрайно, само че постанова диета, която да изключва млякото и млечните артикули.

Профилактиката се състои в спазването на висока персонална хигиена, предлага се кърменето на новороденото пред изкуственото хранене. Специфична отбрана против вирусната зараза е използването на ваксина – за перорален банкет. За ранна отбрана се предлага имунизационният курс да се извърши преди навършване на 6-месечна възраст. Ваксината е целесъобразна и е безвъзмездна като част от Национална стратегия на страната. Тя може да се приема по едно и също време и с други ваксини от имунизационния календар.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР