Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър

...
Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър
Коментари Харесай

Денков настоява да бъде външен министър, ротацията щяла да стане най-лесно

Ротацията може да се направи най-лесно, в случай че стана външен министър – с Мария Габриел да сменим местата си. Премиерът и външният министър са хората, които контактуват с  ръководителите и интернационалните представители на всички други страни. Те най-често работят дружно или се сменят, когато има потребност. Това съобщи заяви министър председателят Николай Денков.

Той даде образец с Люксембург и Англия, където също има процедура на замяна на позиции сред министър председател и външен министър. „ Имахме среща с госпожа Габриел за оценка на министрите. Тя изиска срещи поотделно с всеки от министрите и да обсъдят целите. Този развой тече и чакам идната седмица да навлезем в по-дълбока полемика.

Нейното мнение е доста значимо, тя ще работи тясно с новите министри. Винаги съм защитавал правилото, че министрите не са на една или друга партия – те са получили утвърждението на партийните водачи от двете страни. Те би трябвало да си правят работата без партийни пристрастия, а в случай че не се оправят, да си отидат по професионални аргументи.

Когато се съставяше този кабинет, сме обсъждали кои са вероятните лица за Министерски съвет. Част от хората, които са министри и зам.-министри в този момент, са препоръчани от Габриел и ГЕРБ. Не подхожда на истината, че ГЕРБ има единствено Мария Габриел в държавното управление. Не е значимо котката дали е черна или бяла, а дали може да лови мишки. След ротацията ГЕРБ ще има същия брой министри “, безапелационен е той.

„ Представете си, че в този момент сложим различен човек в Министерство на външните работи – след 9 месеца ще съм се откъснал, вместо от самото начало да бъда в тематиката. Беше вкарана малко повече драма. Такава не е имало сред мен и Мария Габриел, продължаваме да обсъждаме разновидности. Не може тематиката да бъде ябълка да раздора, която да счупи държавното управление. Една от мощните страни на кабинета е, че не се е разцепил на фракции “, съобщи министър-председателят.

По думите му в Министерски съвет няма пешки. „ Един министър има голяма власт посредством пълномощията си. Много неща могат да се създадат, само че има и ограничавания. Не е редно да се приказва с неуважение на министрите. Президентът в никакъв случай не ми се е обаждал да ми споделя какво да върша до момента в който бях длъжностен министър “, съобщи Денков.

Миграция

„ Информацията беше изнесена обществено. Казах всичко в Народното събрание, всичко друго, казано от опозицията, е опит да се плашат и да се заблуждават хората – не е истина. Съгласно Дъблинското съглашение всичко остава същото. Единственият ни ангажимент е да действаме по-бързо. Приемаме и връщаме избрани бройки на бежанци в страните на генезис. Между няколко десетки до няколко стотици годишно са върнати у нас. 113 индивида са били признати от Австрия през предходната година. Бройката на върнати е почти същата, намаляла е тази на признатите “, разяснява той.

Регулаторите

„ Все още се разискват разпоредбите, по които да се избират хората в регулаторите. Смятам, че всеки би трябвало да може да предлага и да има разискване до реализиране на единодушие, че съответните специалисти са подобаващи. Всяка една парламентарна партия може да предлага претенденти за регулаторите “, акцентира министър председателят.

„ Областните шефове също ще бъдат прегледани, дружно с ротацията на министрите. Възможно е да има смени, само че с цел да бъде направена такава, би трябвало да има съображение, а не просто тъй като се желаят оставки. Трябва да има общо единодушие, че индивидът може да си свърши работата, не се назначават хора единствено тъй като са препоръчани от някого “, означи ученият.

Еврозоната

„ Първият въпрос е по кое време да бъде квалифициран и оповестен първият конвергентен отчет. Дискутираме дали да не бъде изработен по принцип през годината. Ако решат да си остане през май, както нормално, можем да желаяме ексклузивен към края на годината. Отличници сме по три от четирите индикатора, които имат значение за приемането ни – закрепеният курс на лв. към еврото, външният дълг, както и бюджетният недостиг. Единственият ни проблем е инфлацията, което е обвързвано най-много с външни аргументи “, уточни Денков.

Шенген

„ В момента с Австрия не се водят договаряния, обсъждаме с Европейска комисия какви да бъдат идващите стъпки. Редно е процесът да бъде съгласуван от нея. Очевидно е, че единствената опозиция идва от няколко австрийски политици, имаме цялостна поддръжка от всички останали сега. Решението не зависи от българските управляващи, само можем да усилваме външната граница и да понижаваме броя на миналите незаконни мигранти “, съобщи той.

Корупция

„ Изобщо не сме спрели да се борим с корупцията, свършихме много работа. След като бъде подаден сигнал от политици, щафетата се поема от правосъдната власт, където работата би трябвало да бъде довършена. ДКК можеше да прави инхаус процедури без публични поръчки, спряхме това. Върнахме десетки милиони и подадохме сигнали към прокуратурата “, показа той.

„ Нотариуса “ и правосъдната промяна

„ Още един случай с преплетени ползи в правосъдната система. Тя е обвързвана с политическо въздействие. Имаме заменен основен прокурор, борим се за правосъдна промяна. Надявам се този случай да приключи с разплитане на всички зависимости и който ги е употребявал за въздействие върху каузи, да получи наказване. В Народно събрание могат да обезпечат хора с висок морал, с цел да няма приемливост и такива случаи да не се възпроизвеждат още веднъж “, акцентира Денков.

Според него оставките в Софийската прокуратура е знак за разплитане на зависимости. “Трябва да се стигне до края. Добре е, тръгвайки от прокуратурата, да се стигне и до политиците, осигурявали „ чадъри “. Главният прокурор да обезпечи организация да се разкрие съставът на така наречен клуб на магистрати “, счита министър председателят.

Шофьорските проби

„ Има насъбрани доста проби, а машините пристигнаха скоро. Двете лаборатории ще пускат паралелно новите проби и ще изчистят и старите. Тези, които са свързани с тежки нарушавания, ще бъдат обработвани по-бързо. Очакваме и нови четири машини “, уточни той.

АЕЦ „ Козлодуй “

„ До края на март чакаме първа оценка за прогнозата цена и конструкция от „ Уестингхаус “, с цел да се приготви инженерен план, който би трябвало да е подготвен доникъде на 2025 година, докато ще се търси строител и ще се подпише контракт. Строежът на новия блок ще стартира тогава и би трябвало да продължи до 2033 година “, разкри Денков.

Външна политика

„ Невнимателно беше изявлението на Тръмп, то предизвиква един агресор. Ние си научихме урока, към този момент има вложения в българската войска – F16, бойните машини на пехотата, радарите, комплексите на бреговата защита по Черно море. Бързо наваксваме пропуснатото в защитата “, означи той.

По думите му Израел има право да се пази, само че въпросът е къде е мярката – не трябва да се разрешават терористични актове. /Нова.бг

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР