Ростислав Георгиев спечели тазгодишното издание на Конкурса за млад театрален

...
Ростислав Георгиев спечели тазгодишното издание на Конкурса за млад театрален
Коментари Харесай

Ростислав Георгиев спечели Конкурса за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“

Ростислав Георгиев завоюва тазгодишното издание на Конкурса за млад сценичен режисьор „ Слави Шкаров “, който се организира в Русе

Режисьорът получи оценката за спектакъла си „ Мерсие и Камие “ по романа на Самюъл Бекет, с присъединяване на Христо Петков, Цветан Алексиев, Георги Сиркатов, осведоми

Наградата ще даде опция на младия постановчик да направи пиеса на сцената на Русенския трагичен спектакъл, който е уредник на състезанието.

Ростислав Георгиев се интересува от абсурдизма още тийнейджърските си години. Като студент първият му годишен изпит по постановка е върху „ Кралят умира “ на Йонеско.

„ След като съответстваха събитията, че задача ми по постановка за трети курс е основаване на драматургия от разказ и оповестеният конкурс на Сфумато, взех решение, че в този момент би било най-благодатно да опитам да навляза в света на Бекет. Именно тъй като от една страна това е негов разказ, носещ в себе си драматургични качества и от друга – относително ранна негова творба, счетох за добре това да е материалът за първия ми опит върху този създател.

В света, който построява Бекет, всички илюзии, всички паравани, прикриващи истината, са снети. Той желае да изправи своя човек пред цялата истина, колкото и мъчителна да е тя. Само тогава той би могъл да израсне, да прозре нещо оттатък баналното, оттатък болката, оттатък личния си неуспех да извлече знание. В близкото ни минало на няколко пъти са се случвали такива събития, които са предизвиквали човечеството да застане лице в лице с истината за себе си. Времето, в което е написан „ Мерсие и Камие “ е образец за това – може би най-голямата злополука в актуалната история, след която светът не е останал същият – Втората международна война.

Днес също живеем в интервал, който изисква от индивида да се спре, да запита самичък себе си кой е, какво е сторил, накъде отива и може ли да продължава по този начин “, споделя отличеният млад режисьор.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР