Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС Предишният президент Росен Плевнелиев смята, че

...
Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС Предишният президент Росен Плевнелиев смята, че
Коментари Харесай

Румен Радев подкрепя противоконституционни действия, смята Пелвнелиев


Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Предишният президент Росен Плевнелиев счита, че президентът Румен Радев се е опитал да отбрани противоконституционни дейности, като е подкрепил протеста на военните летци от базата в Граф Игнатиево. Плевнелиев също така е на мнение, че Радев е отговорен за проваленото съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за антикорупционния закон, защото е заел страната на Българска социалистическа партия.

В началото на седмицата бойните водачи от авиобаза Граф Игнатиево всеобщо отхвърлиха да летят в символ на митинг против бедственото състояние на военната авиация. Летците оповестиха, че се усещат несигурни и плануваните полети бяха анулирани. Управляващите обаче омаловажиха случилото се, като военният министър Красимир Каракачанов го окачестви като " неразбирателство ", а министър председателят Бойко Борисов позволи, че някой " подръчква " летците. Президентът и някогашен пълководец на военната авиация Румен Радев не взе отношение, само че откакто вицепремиерът Валери Симеонов ги упрекна в " държавна измяна " и настоя за уволнения, Радев излезе с остра позиция във Facebook. Той съобщи, че " недоволството на хората с пагони е обяснимо ", а " политическите реакции са несъответстващи ". " Да желаят от тези доблестни мъже държание на камикадзе, могат да си разрешат единствено политици с безупречен морал на самураи ", написа Румен Радев в четвъртък.

" Не утвърждавам дейностите на тези летци. За мен това също оставя горчивото усещане за недоумение по какъв начин действа конституционалността, в какво се състои войнишкият дълг. Не съм склонен и с дейностите на президента, който се опита да отбрани противоконституционни дейности " разяснява Росен Плевнелиев в неделя пред бТВ.

Той счита, че летците имат законни способи да извърнат внимание на положението на авиацията - посредством своите ръководители и организации.

Плевнелиев не отхвърли, че във военната ни авиация има проблеми, само че акцентира, че военните би трябвало да съблюдават своята клетва и дълг.

На въпрос дали усеща виновност за положението на бойната авиация, Плевнелиев съобщи, че " всеки един политик би трябвало да усеща виновност за положението на авиацията " и че по време на мандата си е направил вероятното да се излезе от това състояние. Освен това подсети, че към този момент има утвърден проект за превъоръжаване на армията.

Плевнелиев също така отбрани позицията на ГЕРБ, че шефът на бъдещото звено " Антикорупция " не трябва да се назначава от президента, както оферират Българска социалистическа партия и Румен Радев.

" Повече от шест месеца бях едноличен началник на тази страна, направих две служебни държавни управления. Представете си, президентът еднолично ръководи страната и еднолично назначава органа, който се бори с корупцията и неговия началник. Това значи, че президентът има безгранична власт и това не е добре ", аргументира се Плевнелиев.

Според него актуалният държавен глава носи виновност и за първото в историята провалено съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност. Заседанието на КСНС при Радев на 9 октомври завърши невиждано без каквито и да е решения, откакто част от ръководещите не пристигнаха, други си потеглиха по средата, а самият министър председател Бойко Борисов дойде с час и половина забавяне и също напусна по-рано. Управляващите отхвърлиха да са бойкотирали КСНС, само че Румен Радев даде да се разбере, че не им има вяра. Впоследствие се организира ново съвещание по тематиката, в което

" В месеците преди КСНС имаше два различни законопроекта, които е напълно обикновено да влязат в Народното събрание за разискване. Държавният глава по-скоро игра ролята на еднопартиен, в сравнение с надпартиен президент. Резултатът беше скръбен ", съобщи Плевнелиев.

По думите му българският народ е очевидец на тоталния неуспех на целия политически хайлайф по тематиката с корупцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР