Росен Деспов е роден в Черноморец през 1964 година. Магистър

...
Росен Деспов е роден в Черноморец през 1964 година. Магистър
Коментари Харесай

Росен Деспов: Повече философия в политиката ще означава и повече морал


Росен Деспов е роден в Черноморец през 1964 година. Магистър по философия. 27 години е учител в ПГСАГ " Кольо Фичето " - Бургас. Три мандата е общински консултант от Българска социалистическа партия в Созопол. Избран е за кмет на Черноморец на локалните избори тази година, завоюва балотажа против дългогодишния градоначалник Добри Добрев от ГЕРБ. На 55 години. Семеен, с едно дете.

Деспов бе безапелационен, че успеха му не е единствено партийна, а е победа на гражданското общество. Хората се сплотиха към правила и хрумвания, а не към партия, бяха първите думи на новоизбрания кмет в изборната нощ. Той е учител по философия и години наред нищи въпросите за демокрацията, гражданското схващане, цената на триумфа, проблемите на политиците и проблемите на хората - в класната стая, през погледа на учениците си. Разговаряме с него точно за философската страна на политиката и за облика на политиците в съзнанието на младите.

" Човек е съумял, когато прави това, което харесва, и тогава, когато е удовлетворен от резултата "

" Защо героите на нашето време са едни, а портретите по стените са други? "

- Учител, дълготраен, влиза в кметския кабинет. Липсва ли ви класната стая, господин Деспов? Какво ви споделиха вашите възпитаници, когато се разделяхте?

- След 27 години в учебно заведение няма по какъв начин да не ми липсва. В класната стая аз създавах хипотетични проблематични обстановки, с цел да предизвиквам учениците си, да ги накарам да мислят независимо, да могат да проучват и вземат верни решения. Сега съм в друга обстановка. Аз попадам в действителни проблематични обстановки и би трябвало да вземам верните решения. Тази позиция обаче ми дава опция да тествам и да осъществявам концепциите за директна народна власт. Досега постоянно учениците си тръгваха, а аз им пожелавах да съумеят да осъществят фантазиите си. Сега функциите се смениха.

- Остана ли място за философия в политиката? Сякаш всичко през днешния ден е прагматизъм и пиар.

- Убеден съм, че политиката се нуждае от философия и то освен тъй като отпред на идеалната страна на Платон стои мъдрец. Политиката е реализация на хрумвания, в основата на които би трябвало да стои моралът. В противоположен случай, политиката, вместо да взема решение проблемите на хората, ще генерира проблеми.

- Обещахте на жителите на Черноморец публични препоръки, в които да бъдат показани всички жители и които да взимат значимите решения за бъдещето на града. Вярвате ли, че има задоволително зряло гражданско общество, което да осъзнава каква отговорност е това?

- Вярвам, че може да се построи гражданско общество, което да взема значими решения за своето бъдеще. Щом тези хора са задоволително виновни да основат този артикул (бюджетът главно е от локални налози и такси ), би трябвало да могат и да вземат участие при неговото систематизиране. Няма по какъв начин да разберем дали са задоволително зрели и виновни, в случай че не им дадем опция да го покажат. Не е ли необичайно да твърдим, че тези хора са зрели и виновни, когато избират своите политици, само че не са задоволително виновни, когато би трябвало да разпределят средствата, които самите са изработили?

- Всъщност решенията за Черноморец не ги ли взема Общинският съвет в Созопол?

- Общинският съвет дефинира финансовата рамка. Но по какъв метод ще се употребяват тези средства, би трябвало да вземат решение хората на Черноморец. Като се вземе поради, че в Общинския съвет са и съветниците от нашия град, то можем да кажем, че хората от Черноморец посредством тях могат да въздействат на Общинския съвет и сами да дефинират развиването си. Всеки кандидат-политик демонстрира някакви проблеми и дава обещание тяхното решение. Мисля обаче, че е време освен да решаваме проблемите, а да сменим метода на решаването им. Време е властта да премине в ръцете на суверена, на тези, които действително създават средствата за бюджета. Хората не би трябвало да бъдат осведомявани, те не би трябвало да поучават, те би трябвало да вземат решенията, които дефинират бъдещето на техния град, а надлежно и тяхното бъдеще. Тогава кметът в действителност ще бъде изпълнителна власт, а гражданското общество ще има действителната власт. Най-голямото благосъстояние на Черноморец са хората. Използването на капацитета на всички дейни, знаещи и можещи ще докара до решаването на проблемите и ще трансформира града освен в място за живеене, а в наш дом.

- Каква е разликата в ръководството на един дребен морски град с дребен град навътре в страната? Какво се случва с хората в Черноморец отвън сезона?

- Първата разлика може би е в това, че дребните морски градове през лятото стават доста по-големи. Втората разлика е, че хората вършат съществени вложения и чакат в относително късия сезон да осъществят съответните приходи. Всеки един неуреден проблем притегля вниманието на медиите и това може да докара до съществени последствия. Негативен облик в медиите и отлив на туристи води да съществени финансови загуби на хората, а и до по-малко приходи в общинския бюджет. Това неизбежно ще докара и до загуба на доверието в локалната власт.

- Погледът ви върху днешните младежи и тяхното отношение към политиката? Имат ли гражданско схващане, сериозно мислене, упоритостта да трансформират своето бъдеще?

- Има доста младежи, които се вълнуват от политическите процеси в страната. Разбира се, на тази възраст те са повече крайни, в сравнение с умерени. Имат предпочитание да вземат участие в измененията на обществото, само че по-лесно и по-безкритично одобряват разнообразни хрумвания.

- На какво се учите от учениците си?

- Успееш ли да влезеш в света на децата или по-скоро позволен ли те в него, получаваш цялата им обич. Те са откровени и почтени, само че и изискващи. Може би, тъй като са същински, доста бързо разкриват фалша и лицемерието. Много остро и мъчително реагират на него. Затова и образованието през всичките тези години беше двустранен развой. Те ми помогнаха да запазя оптимизма, позитивното мислене, да развъртвам изобретателното мислене и, несъмнено, постоянно да съм подготвен за следващата изненада.

- Разчитаме на политиците да оправят неразбориите в просветителната система. Можем ли да разчитаме на просветителната система, че ще сътвори качествени политици?

- Образователната система би трябвало да основава качествени експерти и качествени хора. Аз съм уверен, че тя се оправя с тази задача. Дали това става поради системата, или макар нея, това е различен въпрос. Дали тези хора ще станат политици и дали изобщо ще останат да се осъществят в България е нещо, което не зависи единствено от просветителната система.

- Как мерите триумфа - персоналния и професионалния?

- Това е въпрос, който доста постоянно сме дискутирали с учениците. Защо героите на нашето време са едни, а портретите, закачени по стените, са на различен вид хора? Кога можем да кажем, че един човек е съумял? Може би човек е съумял, когато прави това, което харесва, и тогава, когато е удовлетворен от резултата. Разбира се, мнението на общността също е значимо. Ние сме публични същества и признанието на другите е значимо както за самочувствието ни, по този начин и за мотивацията ни.

- Какви са вашите наблюдения - какъв брой от днешните младежи избират родината пред Терминал 1 и 2? Какво ще ги задържи тук?

- Нямам точни данни за този развой, само че от диалозите ми с учениците мога да кажа, че доста от тях виждат опция за реализация само отвън България. Движението на хора е натурален развой и ние няма по какъв начин да сме изключение от него. Да могат младите да учат в влиятелни университети е чудесна опция. Тревожното е, че не се връщат да осъществят тук наученото в чужбина, а тъкмо това са хората, които могат да донесат качествена смяна както в икономическия, по този начин и в политическия живот. Това, което ги принуждава да не се връщат, допускам, е цялостен комплекс от аргументи. Убеден съм обаче, че в случай че младежите имат опцията да вземат участие във вземането на решения, свързани с бъдещето на техните обитаеми места, в случай че имат чувството, че нещата, които се случват, зависят от тях, в случай че всичко в политиката се взема решение посредством полемики от гражданското общество, а не някъде незнайно от кого, това ще бъде една основателна причина да се върнат и тук да осъществят своя капацитет.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР