Росен Даскалов е роден на 11 май 1971 година в

...
Росен Даскалов е роден на 11 май 1971 година в
Коментари Харесай

Създателят на българските електромобили: За 1,20 лв. минаваш 100 км!

Росен Даскалов е роден на 11 май 1971 година в Русе. Инженер, дизайнер, водач, основател на първата българска суперкола Sin R1. Започва да се занимава с картинг и автомобилизъм още от дете, като след това колите се трансформират е негова пристрастеност и негова специалност. През 2012 година основава компанията Sin Cars и първия български суперавтомобил Sin R1, написа " България Днес ".
- Инж. Даскалов, преди броени дни представихте нов първообраз на електрически автомобил, приспособен за градска среда. Разкажете какво съставлява той?

- Името на автомобила е L City и съставлява платформа, над която ще се надграждат разнообразни разновидности. Първият от тях ще бъде транспортен модел с най-много 2 места, който е извънредно стилен. Плановете ни за L City са да може да се окомплектува с разнообразни мотори, разнообразни типове купета, двете демонстрационни изобщо не бяха привлекателни като дизайн, опция за модифициране съгласно потребностите на клиента за 2, 4 или 6 души. Не единствено задвижването е екологично. Тръбната стоманена или алуминиева рама на процедура няма обезценка, а пластмасовите външни панели на купето са направени от рециклируема ABS пластмаса. Батериите са литиево-йонни и са ситуирани в пода, като потенциалът им може да се сменя.

- Как и какъв брой се зарежда автомобилът?

- Елементарно! Нужно е само да го вържете за към 8 часа през най-обикновен контакт към домашната електропреносна мрежа. На нощна сила разходът илиза към 1,20 лв.. На сутринта имате кола, подготвена да измине сред 100 и 200 км в градска среда с оптималната скорост до 100 км/ч. Поддръжката също е евтина, като промяната на батерията след привършване на потенциала след години е в диапазона сред 1000 и 2000 лева

- Как ви хрумна концепцията?

- През март бяхме на годишния авто салон в Женева. Там представяхме нашия състезателен модел, с който и се състезаваме. Разработваме и рали коли, защото аз съм и водач. Докато преглеждах останалите прототипи на ревюто, ми хрумна и новата идея. Вместо извънредно скъпи хибриди и електрически автомобили, които да изминават пробег от по 400-500 км с високи скорости и да са с всички екстри като стандартните коли, взех решение да създадем напълно електрически дребни коли единствено за градска среда. Големите европейски и американски компании не желаят да се занимават на този стадий с сходно произвеждане. Защо обаче ние да не го създадем? За да видите контраста, ще ви дам няколко образеца. Първо, огромните първокласни хибриди са извънредно скъпи. Второ, на дълъг път могат да изчерпят заряда на батерията. В подобен случай е належащо да се спре и тя да се заражда 24 часа, освен това на обособени места. Представете си обаче, че има няколко сходни коли на едно място. Това натоварва извънредно доста електропреносната мрежа, която към момента не е направена да устоя на сходен вид натоварване. На огромните европейски страни им трябват 10-15 години да пригодят ел. системата си за сходно натоварване, без да има проблеми. А какво остава за страни в периферията като България? Така ние взехме решение да влезем в напълно друга категория, леката, в случай че мога по този начин да се изразя, само че и фукнционална. Малка каросерия, четири порти, елементарно зареждаща се батерия, изкарваща приблизително до 150 км. Ще посоча, че таксиметровите водачи навъртат най-много 200 км. Няма скоростна кутия. Завърташ ключа и настъпваш педала. Това е един извънредно прагматичен автомобил, освен това с дребни размери, което взема решение и казуса с паркирането.

- Кой може да го употребява?

- Според нас ще е извънредно удобен освен за жителите, само че и за куриерски компании, за коли, обслужващи обществени институции, таксита и различен тип транспортни услуги. Искам да посоча, че в огромните европейски градове на доста места към този момент е неразрешено в центъра да се навлиза с стандартни коли, като за тези с дизелови мотори е безусловно неприемливо. Чрез нашата платформа този проблем също се взема решение. Давам образец. Пристигате в града или имате незабавна работа за приключване в центъра. Идвате, наемате за няколко часа градския модел електрически автомобил, свършвате си активността, изхабявате батерията и си тръгвате. Лесно, бързо и комфортно. На правилото на услугата рент-а-кар.

- Към кой пазар сте ориентирани?

- Ситуацията сега е такава, че колите ще са по-продавани на Запад. Разбира се, ние ще произвеждаме и за родния пазар и извънредно ще бъдем щастливи, в случай че сънародниците ни схванат преимуществата и се възползват от тях.

- Каква ще бъде цената?

- Стартовата цена на платформата е 15 000 евро. Оттам насетне тя може да се повишава според от екстрите и преконфигурацията съгласно персоналните условия на клиента.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР