Романът Времеубежище на Георги Господинов е сред най-добрите книги на

...
Романът Времеубежище на Георги Господинов е сред най-добрите книги на
Коментари Харесай

Guardian постави „Времеубежище“ сред най-добрите книги за 2022-ра

Романът " Времеубежище " на Георги Господинов е измежду най-хубавите книги на 2022 година в класацията на английския вестник Guardian. Авторитетното издание разгласява своя асортимент на водещите книги за годината, издадени във Англия и показани в разнообразни категории – художествена литература, документалистика, детска литература, научна фантастика и фентъзи, исторически и политически, мемоарни издания и така нататък Класацията е готова в границите на преглед за културните събития през отиващата си 2022 година

Във " Времеубежище " на Георги Господинов (издателство W&N, превод от български език на Анджела Родел) " клиника за предишното " лекува пациенти с заболяването на Алцхаймер. Романът „ играе изобретателно и с топлина с концепциите за историята и носталгията, с цел да изследва европейския ХХ век и настоящите обърквания ", написа в обявата на Guardian, представена от Българска телеграфна агенция.

Изданието показа " Времеубежище " като книга на деня в ежедневната си литературна графа още през май тази година, седмица след излизането й на британски. Тогава тя бе избрана като " занимателен и стряскащ разказ за носталгията ". „ И въпреки фокусът му да е върху предишното, той не може да звучи по-навременно “, характеризира го създателят на рецензията Патрик Макгинес. Той прецизира, че романът е основан сред референдума за Брекзит и съветското навлизане в Украйна – две събития, които трансформират носталгията в оръжие. „ При Господинов преходът от комизъм към горест, от неуместни обстановки към покруса, възторг и иронично наблюдаване, е непоказен “, показва Макгинес, като регистрира и качествата на умелия и внимателен превод на Анджела Родел.

В края на октомври „ Времеубежище ” се подреди и измежду най-хубавите книги на New Yorker за 2022 г. Изборът на редакторите от влиятелното американско издание включваше над 200 заглавия от целия свят, в това число на нобелисти като Луиз Глук, Абдулразак Гурна, Олга Токарчук, Халдур Лакснес. Книгата е оповестена в Съединени американски щати от издателство Liveright също в превода на Анджела Родел. Тя бе избрана от редакторите и критици, които обичайно селектират " най-завладяващите, забележителни, брилянтни, изненадващи, поглъщащи, странни, провокиращи мисли и обсъждани четива за тази година ". " Историята е вест ", написа Господинов, като хитро привлича внимание към насилието, което предишното упражнява върху сегашното ", отбелязва New Yorker в къс анонс за книгата.

" Времеубежище " се трансформира в една от най-коментираните книги на български създател в англоезичния свят. Times съпостави Господинов с Оруел, а романа дефинира като " предизвестие към Европа и Путин ".

През октомври предходната година " Времеубежище " завоюва влиятелната европейска премия Strega в Италия. С това Георги Господинов освен стана първият българин лауреат на наградата, само че и първият източноевропейски публицист, който го получава.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР