Романът “ на е страхотна книга и не е учудващо,

...
Романът “ на е страхотна книга и не е учудващо,
Коментари Харесай

CineLibri: „Вечерята“, бестселърът

Романът „ “ на е страхотна книга и не е учудващо, че прожекциите за едноименния филм бяха разпродадени даже с билети за правостоящи. Екранизацията, показана на „ Синелибри “, не е първата – преди този момент има правени холандски и италиански филми, също основани по едноименната книга. Холивуд предстоящо е с най-забележително достижение, най-малко като вложени средства – ситуацията и храната са потискащо луксозни, също като в романа, а в основните функции са,, Лора Лини и Ребека Хол – в действителност първокласни артисти, които играят безупречно.

Любопитен факт е, че „ Вечерята “ в началото е план на Кейт Бланшет – тя е желала да екранизира романа и е наела като сценарист Орен Муверман, който става и режисьор когато актрисата се отдръпва. Самата Бланшет е майка на трима сина и ползата й към тази история е изцяло оневинен – за всеки родител засегнатите във кино лентата проблеми са мъчително стряскащи.Историята е добре известна – две фамилии се събират за вечеря в най-скъпия ресторант в града. Те са двама братя – единият сполучлив политик, във кино лентата ролята му се извършва (естествено) от Ричард Гиър, конгресмен в очакване на губернаторски пост и втория брат (Стив Куган) – невротичен преподавател по история, от много време незает поради разтърсеното си душевен здраве. В книгата, както и във кино лентата, учителят е и разказвачът. С двамата братя са съпругите им, отдадени на фамилиите си и безмилостни майки на синове в най-трудната възраст – в книгата децата са на 15, във кино лентата са на 16. Една нощ, в припадък на пиянска гняв или просто тъй като могат, двете момчета влизат в спор с бездомна жена и в резултат на техните дейности тя умира. Децата стават убийци, само че за това към този момент знаят единствено родителите. На тази вечеря те би трябвало да решат кое е по-важно – истината, която ще съсипе живота им или бъдещето на децата с бремето на тази голяма и страшна загадка.

Въпреки положителните актьорски осъществявания – изключително Стив Куган е безусловно безапелационен – и динамичността на действието, филмът на Муверман не е посрещнат добре от рецензията по света. Причината е по-скоро в разликите по отношение на романа. Муверман доста ловко и напълно рационално е преместил мястото на действието в Съединени американски щати. За страдание това изисква много време, в което на екрана се споделя единствено предисторията и се построяват предпоставките за споровете, които ще забележим към края. Същината на самия разказ е в последната четвърт на кино лентата и там в действителност има доста мощни подиуми и впечатляващи монолози. Въпреки тази грапавина на действието, филмът е майсторски изработен и въздействащ, без да омаловажава нито един аспект на родителската алтернатива. Освен това има безусловно заслужен за тази история край.

Разбира се, никой филм не може да замести книгата, по която е изработен, само че в тази ситуация това са две разнообразни художествени творби и по собствен метод се допълват чудесно.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР