Романът Годината на нашата любов“ на една от най-влиятелните италиански

...
Романът Годината на нашата любов“ на една от най-влиятелните италиански
Коментари Харесай

"Годината на нашата любов" – съчетание на исторически факти и фикция

Романът " Годината на нашата обич “ на една от най-влиятелните италиански авторки – Катерина Бонвичини, е една невероятна история за другарство и обич. Този богат, въодушевяващ разказ наблюдава историята на модерна Италия, от 1975 до 2013 година, през ориста на двама души от разнообразни публични прослойки. Това са героите – Валерио и Оливия, които израстат дружно в луксозната вила на семейство Морганти в Болония, стават неразделни другари, макар че идват от доста разнообразни светове: Оливия, дъщерята на Морганти, е наследница на огромно индустриално благосъстояние, до момента в който Валерио е наследник на техните градинар и камериерка. Встрани от заплахите, вилнеещи в нестабилната Италия през 70-те години на предишния век, двамата споделят първата си почтена целувка на пет години, което предвещава началото на дълга връзка, траяла десетилетия, споделя преводачката на книгата – Ваня Георгиева:


" Съдбите на героите се преплитат, тъй като в началото живеят под един и същи покрив, само че след това пътищата им се разделят. На фона на един интервал, богат на исторически и политически събития, се развива и тази история. Героите са подбрани доста успешно. Италия претърпява огромни нещастия в тези интервали. Това са едни по този начин наречени " оловни години ", тъй като Италия претърпява огромни нещастия, умират доста хора. Най-големият атентат е в Болоня. 

Двамата герои произлизат от две радикално разнообразни фамилии, само че все пак тези две деца си играят дружно и тяхната детска обвързаност, се трансформира в една доста чиста и същинска обич като възприятие, само че за жалост тя е невъзможна, както множеството ни познати любовни истории. Дават си първата целувка на 5 години, само че малко по-късно си дават и първото " довиждане ". Преживяват доста тежко раздялата си. Повратна година е 2011 година, когато фамилията на Оливия претърпява покруса, фамилията запада. Валерио се връща във вилата, в която е израснал, в друга роля, само че изплуват всичките му мемоари. Всичко му минава през главата. Започва да обича Оливия по нов метод, като че ли той осъзнава, че в никакъв случай не може да бъде с нея, само че постоянно ще я обича. "

Книгата " Годината на нашата обич " съчетава исторически обстоятелства и нереалност. Романът наблюдава историята на модерна Италия, от 1975 до 2013 година. Сюжетът е разграничен на 5 елементи, които са хронологично подредени. Това е една история и за израстването – за триумфа на едно момче от работническата класа до върховете на неговото развиване в бизнеса. Една фраза от финала на книгата гласи " Има интервали от живота на всеки човек, които не могат да бъдат заличени от съзнанието му. Точно тази година… тъкмо тези месеци… тъкмо тези места… към този момент знаеш, че ще ги носиш постоянно в паметта си ".

 Катерина Бонвичини

Писателката Катерина Бонвичини е определяна като най-значимите създатели на Италия, написа с  комизъм, духовитост и  тактичност. Тя разделя времето си сред Рим и Милано. Има тапия по съвременна литература от университета в Болоня. За романа си L`equilibrio degli squali (2008) печели Premio Rapallo, Premio Fregene и Premio Frignano в Италия и Grand Prix de l`Héroïne Madame Figaro във Франция. Следват книгите Il sorriso lento (2010), " Годината на нашата обич " (2014), Tutte le donne di (2016) и Fancy Red (2018), които са преведени в няколко страни и я подреждат измежду най-значимите модерни създатели в Италия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР