Роман Иванов, руски журналист и блогър, беше осъден на седем

...
Роман Иванов, руски журналист и блогър, беше осъден на седем
Коментари Харесай

Руски журналист осъден на 7 г. затвор за критики срещу нашествието в Украйна

Роман Иванов, съветски публицист и блогър, беше наказан на седем години затвор за публикуването на постове в обществените мрежи, критикуващи нападението против Украйна, съобщи Франс прес.

Съдът в Корольов, дребен град на 6 км североизточно от Москва, призна 51-годишният Иванов за отговорен в " разпространяване на погрешна информация " за съветската войска в три поста, оповестени в обществените мрежи Телеграм и ВКонтакте. Един от тях той е приказвал за събитията в украинския град Буча, където през април 2022 година бяха открити телата на убити мирни жители. Киев упреква съветската войска за тези всеобщи убийства, обвиняване, което Москва постоянно е отричала.

Веднага след оповестяването на присъдата поддръжниците на журналиста, събрали се в коридорите на съда, скандираха " Рома (умалително от Роман, бел. АФП), ние сме с теб. Не си самичък! ", оповестява журналистка на Агенция Франс Прес, намираща се на място. Майката на наказания, Ала Иванова, съобщи пред медиите, че обвиняването е " изфабрикувано ". " Той се бореше за хората, помагаше им ", добави тя.

Роман Иванов беше арестуван през април 2023 година Той не се призна за отговорен и съобщи, че процесът против него се вписва в границите на " репресиите " против сериозните към Кремъл гласове, отбелязва Агенция Франс Прес. " Бих желал да помоля за амнистия всички украинци, на които нашата страна е предизвикала тъга ", съобщи той пред съдиите, като добави: " Журнализмът в Русия към този момент не съществува ".

Работил като състезателен публицист в съветската държавна телевизия, през 2019 година, Иванов основава собствен личен канал в ЮТюб, където подлага на критика корупцията на локалното кметство, изборните измами и проблемите, свързани с околната среда.

" Едно от най-тежките последици от този развой за мен е, че хората в Корольов ще останат дълго без помощта ми ", добави той.

Поради заеманите от него позиции той беше уволнен от съветската държавна телевизия през 2021 година През последните месеци работеше за самостоятелното онлайн издание РусНюз. Друга журналистка от същото издание, Мария Пономаренко, беше наказана предходната година на 6 години затвор за издание на пост в Инстаграм, критикуващ съветската атака в Украйна.

За последните две години в Русия са били арестувани над 20 000 души, оповестили се срещу спора в Украйна, съгласно неправителствената организация ОВД-Инфо, представена от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР