Роман Абрамович е направил милиарди, купувайки петролна компания на предварително

...
Роман Абрамович е направил милиарди, купувайки петролна компания на предварително
Коментари Харесай

Разкриха доказани корупционни схеми с Абрамович и Елцин, ощетили Русия с милиарди

Роман Абрамович е направил милиарди, купувайки петролна компания на авансово подреден конкурс, след което я продава за 5 пъти по-висока сума на съветското държавно управление, ощетявайки държавната хазна с милиарди, сподели следствие на BBC.

Телевизията твърди, че разполага с документ, който потвърждава цялата скица, по която той е натрупал благосъстоянието си, с помощта на което след това купи Челси.

Руският милиардер придобива въпросната петролна компания “Сибнефт”, през 1995-а за 250 милиона $, преди да я продаде назад на Русия за 13 милиарда $ през 2005 година

Адвокатите му, несъмнено, изрично отхвърлят да е натрупал благосъстоянието си по непочтен метод.

Олигархът към този момент е признавал пред съд във Англия, че е употребявал корупционни схеми, с цел да придобие “Сибнефт”.

През 2012-та в Лондон той е изправен пред съда от някогашния си бизнес сътрудник Борус Березовски. Абрамович печели делото, само че по време на процеса признава, че е дал 10 милиона $, които Березовски да занесе на върховен функционер в Кремъл, с цел да мине търгът, както би трябвало.

Предаването на BBC “Панорама” разполага с документ, който потвърждава цялата скица. Той е бил възложен на английските публицисти от приближен източник, който твърди, че е копирал страниците от съветските секрети служби, които също разполагат с него.

Според документа съветската страна е била ощетена с 2,7 милиарда $ при договорката за “Сибнефт”. През 1997 година стартира парламентарно следствие по договорката с концепцията Роман да бъде разследван.

“Разследването на икономическа полиция доближи до заключението, че в случай че Абрамович бъде изправен пред съда, може да бъде упрекнат в машинация и в присъединяване в проведена незаконна група”, написа в документа.

Бившият основен прокурор на Русия по това време – Юри Скуратов, удостоверява за схемата, макар че признава, че не е знаел за въпросния документ.

“Тези, които правеха приватизацията, заформиха престъпен контингент към Абрамович и Березовски с единствената цел да ощетят страната и да не платят същинската цена на компанията”, акцентира Скуратов пред BBC.

Според документа актуалният притежател на Челси се е употребил с протекцията на някогашния президент Елцин. Скуратов пък е уволнен като началник на прокуратурата през 1999-та точно поради това следствие, откакто се появява негов секс запис.

“Очевидно беше, че всичко е подредено, тъй като се приближих доста до Борис Елцин и фамилията му в моето следствие, в това число и при приватизацията на “Сибнефт”, добавя още Скуратов.

След избирането на Владимир Путин за нов президент през 2000 година, Абрамович продължава да бъде част от близкия кръг на властта в Кремъл и 2 години по-късно взе участие в търг за друга петролна компания – “Славнефт”.

Тогава обаче се появява китайски вложител, за който се допуска, че ще предложи два пъти по-висока цена от Абрамович. Според документа, по експлицитното разпореждане на Кремъл, представителят на китайската компания е бил похитен при идването си в Москва.

“Китайската компания – CNPC, която бе сериозен съперник, трябваше да се отдръпна от търга, откакто нейният представител бе похитен при кацането си на летището в Москва. Той бе освободен едвам откакто компанията разгласи, че се отдръпва от търга”, написа още в страниците, с които разполага BBC.

Заместник-министърът на енергетиката Владимир Милов, без да знае за похищението, удостоверява, че висшите ешелони на властта авансово са били решили, че Абрамович ще завоюва наддаването.

“Казах им, вижте в този момент, китайците идват на крайници и желаят да платят доста повече. Обясниха ми да си мълча, че това няма никакво значение, че нищо не разбирам и да не се греша, тъй като не било моя работа. Всичко било решено – “Славнефт” отива при Абрамович, като към този момент е контрактувана и цената. Китайците щели да бъдат отстранени по някакъв метод.”

От BBC удостоверяват, че няма данни Абрамович да е знаел за отвличането, нито да е взел участие в него по какъвто и да е метод. Но крайният резултат преди търга е отдръпването на китайската компания, а руснакът и сътрудниците му остават единствения претендент за “Славнефт”, купувайки я на занижена цена.

По обвързване, юристите на Роман Абрамович отхвърлят всички обвинявания при покупката на двете петролни компании, както и че клиентът им се е употребил с протекциите на Елцин и Путин.

A BBC investigation has uncovered new evidence about the corrupt deals that made Roman Abramovich’s fortune.

Roman Abramovich’s Dirty Money | Watch now on

— BBC Sport (@BBCSport)
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР