Рокади в енергийния сектор. Българският енергиен холдинг взе решение да

...
Рокади в енергийния сектор. Българският енергиен холдинг взе решение да
Коментари Харесай

Грешни решения са основният мотив за смяната на ръководството на Булгаргаз

Рокади в енергийния бранш. Българският енергиен холдинг взе решение да уволни цялото управление на " Булгаргаз ".

Решението за уволняване на целия ръб на шефовете на сдружението пристигна през вчерашния ден в последните часове на работния ден. В протокола, който стигна до медиите претекстове няма. Знае се обаче, че енергийният министър Александър Николов неведнъж е поставял въпроса за какво до България не доближава цялото контрактувано количество азерски газ, който сега е по-евтин от съветския.

Отговорът на " Булгаргаз " до този миг беше, че повода е неизградената газова връзка с Гърция. Енергийният министър обаче настояваше, че това не е спънка и през различен маршрут до България може да стига цялото количество природен газ.

Назад във времето Николов е стартирал и тезата, че " Булгаргаз " е продавал в Румъния на ниска цена газ от Чирен, вместо да го употребява в страната. Знае се и, че Българският енергиен холдинг е направил инспекция в " Булгаргаз ",, само че не се споделя дали е имало съответни нарушавания, които да доведат до тази промяна.

Основният претекст, който се изважда на напред във времето, е " неверни решения " от страна на " Булгаргаз ", които са довели до по-високи цени, сподели през днешния ден министър председателят.

" Освободени от служба, само че не и от отговорност. " Това се споделя в протокола на Българския енергиен холдинг за петимата към този момент някогашни членове на " Булгаргаз ". От през вчерашния ден на тяхно място стоят други имена.







Мотивите за тази рокада министър председателят заключи с едно изречение.

" Ние не можем да се разсънваме на 1-и януари и КЕВР да споделя: " Цената на газа се качва с още 30% " и когато се види какви решения са били взети надолу по веригата, да се вижда, че сме изпускали благоприятни условия тази цена да е по-ниска ", сподели Кирил Петков.

От Министерството на енергетиката разясниха, че повода за уволненията е инспекцията на Българския енергиен холдинг и рокадите нямат връзка с акцията на ДАНС в " Булгаргаз ". В свое известие от сдружението обявиха, че са разбрали от медиите за промяната на борда на сдружението. Казват още, че не са получили никакви резултати от инспекциите, а единствено отчет - с погрешни съгласно тях изказвания и констататации.



Потърсихме към този момент някогашния шеф Николай Павлов. Пред Българска национална телевизия той сподели, че сега е в карантина, не се усеща добре и би коментирал проблема в околните дни. Министърът на стопанската система утвърди хода на Българския енергиен холдинг.

" Приемам решението на министъра, на холдинга, щом те са решили, значи това е вярното ", съобщи Корнелия Нинова.

Според съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов тази рокада не е изненада.

" Вижте цените на газта и ще видите. България можеше да избегне тази ценова обстановка и това зависи в голяма степен от управлението на " Булгаргаз ", разяснява той.

От " ИТН ", в чиято квота е министерството на енергетиката, разясниха, че в случай че има несъгласни със промените в Булгаргаз, претекстът им може да е персонален.

" Не съм сигурен, че разногласията не са подбудени от хора, на които ползите сега се засягат. Нека да забележим каква работа ще се свърши ", прикани Тошко Йорданов.

Според някогашния министър председател Бойко Борисов обаче промяната на управлението на " Булгаргаз " има два прочита.

" Пазар за милиарди, който сега е държавен, да го дадат и него като на търговците на ток да крадат стотици милиони и да го разбият. Две банди, хасковски, се бият сега кой да вземе надзор. Най-малко ми отива да пазя Николай Павлов, който е министър на енергетиката на Румен Радев. Него изчегъртаха. На пръв взор наподобява, че това би било нещо против него. Според мен не е по този начин. Той вижда, че неговите изчадия се провалиха във всичко. И той би трябвало по всякакъв начин в този момент да се откачи от това тежко ремарке, претрупано с проблеми и да прави нова партия ", съобщи той.



От Движение за права и свободи пък чакат да видят дали промяната е поради неприятно управление или подмолни хрумвания.

" Ще проследим дали тази рокода има връзка с дневния ред на Прокопиев. Ако няма връзка с дневния ред, ще я приветстваме ", сподели Йордан Цонев.

Премиерът Кирил Петков разяснява, че се доверява на министъра на енергетиката за новия състав на " Булгаргаз ", а виновникът за високите цени на газа съгласно него не е единствено бившето управление на сдружението, а е трябвало и КЕВР да се намесят.

" Би трябвало доста по-рано да се каже: " Защо взимате това решение, за какво въз основата на това решение вашите цени се повишават? ", разяснява Петков.

Според министър-председателя мораториумът на цените на тока и парното може да отпадне след промяната на членовете на КЕВР. Петков съобщи, че се надява, че след промените в КЕВР ще създадат разбори, които ще са в интерес на обществото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР