Родопското село Момчиловци събра стотици на Тодоровден за зрелищните си

...
Родопското село Момчиловци събра стотици на Тодоровден за зрелищните си
Коментари Харесай

Деца и жени на коне за Тодоровден СНИМКИ

Родопското село Момчиловци събра стотици на Тодоровден за зрелищните си кушии, съпроводени за трета година и с конкурс за национални носии. Тържеството на конския Великден стартира след празничната Света литургия в църквата " Св. Св. Константин и Елена с фолклорна китка от самодейците от НЧ „ Светлина – 1925 “ и празнични слова, като от сцената в родопски носии поздравиха множеството и имениците депутатката доктор Даниела Дариткова, зам.-кметицата на Смолян Мариана Цекова и кметицата на Момчиловци Сийка Суркова.

След това стартира атрактивния церемониал на конете, предвождан от иконата на Свети Теодор, трибагреници и гайди. Проведоха се състезания за бърз кон, майсторска езда, мощен кон – изтегляне на трупи, тежък кон, хубав кон, атрактивен ездач. В конкуренциите участваха 15 коня.

Класацията при конкуренциите с коне при децата оглави Томи Алексиев, на второ място се подреди Мария Влайкова, а на трето - Мариян Куцев. При конкуренциите с коне сред дамите първа стана за втора година Мария Влайкова, втора е Десислава Стоянова, а трета - Ивона Георгиева.

В мъжката конкуренция с конете отличник стана Валентин Падалов, който получи и купата на кушията, на второ място е Мариян Куцев. В състезанието за най-тежък кон безапелационно отличник стана тежкия 614 кг кон на Милен Кехайов от Конната база в прилежащото село Левочево.

Кушиите бяха белязани по-късно от пишно дефиле в национални носии, в което участваха от малчугани до пенсионери, последнато от конкурс за семейство в носии, мъжка, женска и детска носия. Празникът на селото с най-вече именици на Тодоровден в района продължава с национално забавление, а мераклиите могат да се снимат на кон или в каручка в специфичен фото ъгъл. „ С кушиите и носиите демонстрираме любовта си към българското и родното място ", сподели кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР