Родопско село, сгушено в склоновете на величествената планина, е най-живото

...
Родопско село, сгушено в склоновете на величествената планина, е най-живото
Коментари Харесай

Знаете ли в кое родопско село жителите не се изселват?

Родопско село, сгушено в скатовете на величествената планина, е най-живото село в България. Жителите на това картинно село споделят, че никой не желае да го напуща. Всички живеят заедно и общо желаят да трансфорат това място в същински парадайс.

 Знаете ли в кое родопско село жителите не се изселват?

Ето в кое родопско село никой не се изселва:

Географско разположение

Село Бабяк се намира в Родопите и е населно място, от което никой не желае да си потегля. Хората, които живеят в Бабяк обичат родния си край и спомагат за неговото преуспяване.

Селото се състои от няколко махали с по няколко къщи, разпръснати в близост и през него минава река Бабяшка река. Това китно родопско село е заобиколено от вековна борова гора. На север от селото се намира фамозната Бабяшка чука.

Село Бабяк се намира на 30 км от Банско и на 15 км от гара Белица.

Към 2011 година популацията е 820 поданици. Хората, които живеят в селото са българи мохамедани (помаци).

Благоприятното географско разположение, спокойствието и чистият въздух са трите фактора, които карат жителие на Бабяк да останат тук и да го обичат.

Археологическо завещание

До родопското село са открити доста артефакти от античността. На Бабяшка чука е намерено тракийско светилище и елементи от манастир „ Света Екатерина “. В местността Митеш се намира антично светилище. Според кмета на селото, това богато археологично завещание ще спомогне за развиването на селския туризъм в района.

 Знаете ли в кое родопско село жителите не се изселват? Знаете ли в кое родопско село жителите не се изселват? Село Орцево Снимка: https://www.facebook.com/

Инфраструктура

Село Бабяк разполага с учебно заведение и детска градина, в които се образоват деца, даже от други села. Хората в родопското село са работливи, живеят заедно и си оказват помощ. Местните хора се хвалят с добра канализация, придобивки и инфраструктура. Реновирани са доста обекти и здания, площадът и читалището.

Общината кандидатства по стратегия на Министерството на културата и науката, с която ще се построи нова детска градина, отговаряща на европейските условия. Ще се набират задоволително кревати за децата, тъй като сега не доближават. По план, постройката на детската градина ще бъде на два етажа и с задоволителен брой стаи.

Селото е образец за подражателство и не е запустяло, тъй като жителите му се грижат добре за него.

Работа

Много от хората в селото сезонно работят или в околните градове Разлог и Банско, или в чужбина, само че се връщат и подкрепят със средства селото. Забелязва се, че в родопското село Бабяк младите се събират и не желаят да напущат. Задомяват се, не се изселват и желаят да отглеждат децата си тук.

Културни забележителности

В село Бабяк има една Джамия, която е избрана за монумент на архитектурата, като се допуска, че е издигната към края на 17 век и началото на 18 век.

Село Бабяк остава удивително освен с постояното си население, само че и с изключителната хубост на красивите планини Рила, Пирин и Родопите, които го заобикалят. Село Бабяк е освен най-живото родопско село, само че е наречено „ Малката Швейцария “, поради изключителната естествена хубост, чист въздух и спиращи дъха гледки!

Село Бабяк е единственото село в България, от което никой не се изселва. Всички поданици са щастливи, че живеят в него и се радват, че са поданици на това китно родопско село.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР