Родните баскетболисти загубиха и втория си двубой на най-големия спортен

...
Родните баскетболисти загубиха и втория си двубой на най-големия спортен
Коментари Харесай

Баскетболистите записаха втора загуба на Европейското

Родните баскетболисти изгубиха и втория си дуел на най-големия състезателен конгрес.

Мъжкият народен тим на България по баскетбол позволи втора загуба в груповата фаза на ЕвроБаскет 2022. Възпитаниците на Росен Барчовски не съумяха да се оправят с другия любимец в своята група - Турция, губейки дуела от южните ни съседи с крайното 87:101 (29:31, 23:19, 19:25, 16:26) в зала “Арена Тбилиси ”, написа Sportal.bg.

Националите ни се показаха на извънредно високо равнище през първото полувреме и закономерно имаха нежен задатък в резултата при 52:50 на огромната отмора, само че през вторите 20 минути отборът ни не съумя да издържи на темпото и физическата игра на турския състав.

По този метод Турция излиза преди всичко в група “А ” с съвършен баланс от 2-0 след първите си два мача, до момента в който България е на дъното на таблицата с 0-2. Белгия и Черна гора са с равни активи от 1-1, а по-късно през днешния ден Испания и домакините от Грузия се изправят един против различен, с цел да затворят втория кръг.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Двубоят стартира на доста високи обороти, като в откриващите минути от срещата националите ни залагаха на висок брой опити от далечна отдалеченост. Първите два такива на Александър Везенков не сполучиха, само че пък за сметка на това Чавдар Костов и Станимир Маринов бяха точни зад дъгата, с цел да донесат ранен задатък от 6:4 в интерес на " лъвовете ". Резултатността беше доста висока в откриващите фрагмени от срещата, като селекцията на Ергин Атаман използваше по-голяма разнообразност в нападателен проект, която им носеше точки. 

" Лъвовете " обаче продължаваха да са под пара от тройката  в началото, откакто Дий Бост наниза третия сполучлив изстрел за България отдалеко - 11:8. Високоскоростната гонитба сред дват отбора нямаше по какъв начин да бъде спряна в откриващата четвърт, като противниците в днешния мач прескочиха границата от общо 40 маркирани точки при оставащи към четири минути до края на първия интервал. България разполагаше с нежен задатък при 21:19, само че няколко неточности в нахлуване попречиха на селекцията на Росен Барчовски и помогнаха на турците да запишат серия от шест безответни точки, посредством която те се измъкнаха напред при 21:25. 

Националите ни реагираха стремително, като Чавдар Костов и Александър Везенков означиха идващите пет точки в мача, с цел да изведат " лъвовете " напред при 26:25, преди играта на серии да продължи и с такава за Турция, която взе задатък от 26:31 в последните секунди. Тройка на Димитър Димитров сложи края на откриващия интервал, който финишира при 29:31 в интерес на южните ни съседи.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Александър Везенков продължаваше да бъде извънредно нападателен против турската отбрана, като той се трансформира в първия състезател на терена с двуцифрен точков актив - 12 точки при 6/10 пукотевица от игра. Резултатът продължаваше да бъде еднакъв, преди Дий Бост още веднъж да покаже своята класа и да подсети за себе си с хубава пукотевица от приблизително разстояние, извеждайки България напред при 35:33. Натурализираният американец имаше 7 точки и 5 асистенции на сметката си след първите 12 минути игрово време. 

Плеймейкърът на турския Галатасарай продължаваше да тормози защитната линия на своя противник освен с отличния си мерник в днешния ден, само че и с фантастичните си плеймейкърски качества, откакто първо вкара нова тройка, а по-късно откри свободния Димитър Димитров на пресечка за 40:35 в интерес на България в средата на втората четвърт. Страхотното показване на българския отбор в нападателен проект продължи, като преднината на " лъвовете " скочи до седем точки при 44:37, откакто Иван Алипиев и Дий Бост осъществиха своите опити. 

Съставът на Ергин Атаман обаче повиши успеваемостта си от далечно разстояние тъкмо в края на първото полувреме, откакто Джеди Осман и Буграхан Тунджер означиха общо три тройки, с цел да върнат паритета на таблото при 48:48 с оставащи към 40 секунди до края на втората четвърт. Все отново българският тим стигна до нежна преднина в края на полувремето, с помощта на положителната преценка на Алипиев, който сервира под коша, с цел да изведе " лъвовете " напред при 52:50. След края на първите 20 минути момчетата на Росен Барчовски бяха позволили единствено две неточности в нахлуване, което бе мотив за положителното им показване до този миг.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Националите ни не съумяха да слагат положително начало на третата част, защото инкасираха серия от пет безответни точки. Все отново стрелбата от тройката още веднъж оказа помощ на момчетата на Росен Барчовски, които си върнаха преимуществото с два снаряда от Александър Везенков и Чавдар Костов за 58:55. Турците не оставаха по-назад и също отговаряха с прецизен мерник зад дъгата, като този път с подобен блесна Буграхан Тунчер за 60:61 в актива на символичните посетители. 

Настъпи суша в офанзивното показване на българския отбор, който позволи тройка от Шехмус Хазер и още две точки от Джеди Осман, преди водачът на трикольорите Александър Везенков да възвърне едноточковата отдалеченост сред двата тима - 65:66 в интерес на Турция към края на третата четвърт. Малко по-малко възпитаниците на Ергин Атаман започваха да градят все по-голямо предимство в мача. 

Алперен Шенгюн и Мелих Махмутоглу комбинираха за серия от 1:7 в актива на южните ни съседи, посредством която резултатът стана 66:73. Шенгюн демонстрираше своята самостоятелна класа, само че от другата страна адашите Александър Янев и Александър Везенков държаха България покрай своя конкурент - 71:75 след края на третата четвърт.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Финалните 10 минути от срещата кошмарно за тима на България, който към този момент доста мъчно стигаше до отворени стрелби поради страхотната отбрана на турския отбор. Алперен Шенгюн пък продължаваше да господства под коша на " лъвовете ", а дружно с тройка на Мелих Махмутоглу разликата сред двата отбора се качи до двуцифрените размери при 73:84 с оставащи малко под шест минути до финалната сирена. 

Първата тройка в срещата на Александър Везенков закачи " лъвовете " до своя конкурент, само че прекомерно сериозната огнева мощност, с която южните ни съседи разполагаха, споделяше своята дума. Този път звездата на клубния Анадолу Ефес Шейн Ларкин излезе на сцената с няколко ефектни отигравания, с цел да удържи набезите на българския тим - 77:89 при преполовяването на последната четвърт. Турският тим контролираше темпото в последните минути и можеше да си разреши леки опити, защото разполагаше с двуцифрен задатък при 83:96. Крайният резултат бе завършен при 87:101 в интерес на момчетата на Ергин Атаман.

Джеди Осман поведе колоната за спечелилите с 25 точки и 8 битки. Алперен Шенгюн добави 20 точки и 9 овладени топки, Шейн Ларкин вкара 13, а Шехмус Хазер и Буграхан Тунджер осъществиха по 10 точки всеки.

Александър Везенков бе над всички за България с 28 точки, 15 битки и 4 асистенции. Чавдар Костов вкара още 15 точки, до момента в който Дий Бост завърши с дабъл-дабъл от 12 точки, 5 битки и 13 завършващи подавания.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

БЪЛГАРИЯ: Дий Бост, Станимир Маринов, Чавдар Костов, Александър Везенков, Емил Стоилов

ТУРЦИЯ: Шейн Ларкин, Буграхан Тунджер, Джеди Осман, Игитчан Сайбир, Сертач Шанлъ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР