Роднини откриха днес тялото на 6-годишно палестинско момиче, което молело

...
Роднини откриха днес тялото на 6-годишно палестинско момиче, което молело
Коментари Харесай

Шестгодишно момиче стана жертва на размириците в Газа, детето молело часове за помощ

Роднини откриха през днешния ден тялото на 6-годишно палестинско момиче, което молело спасителите от Газа да изпратят помощ, откакто попаднало в клопката на израелски огън, както и телата на петима членове на фамилията му и двама чиновници на екипите за спешна помощ, които отишли да го спасят, съобщи Ройтерс.

 

Палестинската сдружение на Червения полумесец (ПДЧП) упрекна Израел, че съзнателно е обстрелвал изпратената от организацията кола за спешна помощ за спасяването на 6-годишната Хинд Раджаб, откакто тя е прекарала часове в телефонни диалози с диспечерите, молейки за помощ, до момента в който в близост ехтяла пукотевица.

 

" Окупацията съзнателно обстрелва екипа на Червения полумесец, макар предварителната съгласуваност, с цел да може колата за спешна помощ да дойде на мястото, с цел да избави Хинд ", се споделя в изказване на Червения полумесец. 

 

Израелските военни не дадоха отговор незабавно на молбата на Ройтерс за коментар.

 

Членовете на фамилията са разкрили тялото на Хинд дружно с тези на чичо ѝ и вуйна ѝ и трите им деца, които към момента били в автомобил покрай кръгово кръстовище в предградието Тел ал Хауа в град Газа, заяви формалната палестинска новинарска организация УАФА.

 

ПДЧП разгласява фотография на колата за спешна помощ, на която се вижда, че профилирания автомобил е съвсем изцяло изгорен. Кадри от мястото на случая, снимани от основаната в Катар телевизия " Ал Джазира ", наподобява демонстрират, че колата за спешна помощ се е намирала единствено на няколко метра от автомобила, в който съгласно тях се е намирало фамилията - развалена черна " Киа Пиканто ", осеяна с дупки от патрони.

 

Тежкото състояние на Хинд, разкрито от потресаващите аудиозаписи на ужасяващите ѝ диалози със избавителните екипи преди 12 дни, акцентира непоносимите условия на живот за цивилното население по време на продължаващата към този момент четири месеца израелска атака против линията Газа, отбелязва Ройтерс.

 

Войната стартира на 7 октомври, когато бойци на палестинската ислямистка формация " Хамас ", наред с други, направиха редица набези против градове и кибуци в Южен Израел, убивайки 1200 души и вземайки 253 заложници съгласно израелските данни.  Оттогава израелските военни са завладяли по-голямата част от дребния палестински анклав благодарение на натоварен въздушен обстрел в спор, в който съгласно министерството на опазването на здравето в Газа са починали над 28 000 души. В хода на войната израелските военни обявиха, че вземат ограничения за отбягване на цивилни жертви. Израел обаче е изправен пред мощна интернационална рецензия поради възходящия им брой.

 

В аудиозаписите, оповестени по-рано този месец от Червения полумесец, е записано позвъняване до диспечерите, което в началото е направено от братовчедката на Хинд - тийнейджърката Лаян Хамадех, която споделя, че към мястото, където се намират, се доближава израелски танк, след което се чуват изстрели и по какъв начин тя стартира да крещи.

 

Смятана за единствената оживяла, Хинд остава на линия с диспечерите в продължение на три часа, които се пробват да я успокоят, до момента в който се приготвят да изпратят кола за спешна помощ. " Елате и ме вземете ", чува се обезвереният рев на Хинд в различен аудиозапис. " Толкова съм уплашена, апелирам, елате ", се чува още в него.

 

ПДЧП съобщи, че откакто е координирало дейностите си с израелските военни посредством медиатори и е получило зелена светлина за деяние, е решило, че е задоволително безвредно да изпрати коли за спешна помощ с двама души в нея.

 

" При последната ни връзка с екипа те споделиха, че окупационните сили са насочили към тях лазерен лъч. Чухме изстрели, а по-късно и детонация ", споделя представителят на Червения полумесец в Рамала, Небал Фарсах. 

 

След това контактът както с екипа на колата за спешна помощ, по този начин и с Хинд, е бил загубен, което накара техните фамилии, сътрудници и доста хора по света да се тревожат за ориста им.

 

" Докато продължаваме да изследваме какво тъкмо се е случило, желаеме още веднъж да подчертаем, че цивилното население би трябвало да бъде предпазено - никое дете не би трябвало да се опасява за живота си, заобиколено от телата на членовете на фамилията си. Фактът, че това евентуално са последните мигове на Хинд, е трогателен и нетърпим ", съобщи представител на Международния комитет на Червения кръст пред Ройтерс.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР