Родни гурбетчии се завръщат заради високата инфлация и все по-скъпия

...
Родни гурбетчии се завръщат заради високата инфлация и все по-скъпия
Коментари Харесай

Гурбетчии се връщат у нас заради скъпотията в чужбина

Родни гурбетчии се завръщат поради високата инфлация и все по-скъпия живот в чужбина. Това е наклонност в сезонната претовареност, разяснява зам.-министърът на труда и обществената политика проф. Емил Мингов пред депутатите от отрасловата комисия в Народното събрание. Според него, в случай че тези служащи се включат в ограниченията за претовареност и получават по тях една минимална работна заплата, а работодателите предложат още една сходна сума, те ще предпочетат да останат в България.

Промени в Закона за поощряване на заетостта предлага служебното държавно управление. Според тях ограниченията, които до момента бяха доста раздробени и ориентирани към разнообразни групи, в този момент ще се обединят в една, напълно нова. По нея работодателите ще могат да заявят образование за хората, които ще наемат. Ще се предлага и наставник, който да им помогне в акомодацията към съответната работа.

Улеснение за безработните е също, че ще могат да получат помощ във всяко бюро по труда, без значение от местоживеенето си. Намаляват се и досегашните наказания. Според проф. Мингов ограниченията ще дадат опция трудовите медиатори да оферират по няколко души за дадена позиция, тъй че работодателите да могат да изберат чиновник.

На съвсем 57 000 безработни месечно Националният застрахователен институт е изплащал полагащото им се обезщетение, сочат данните на Национален осигурителен институт за 2022 година Най-много са в столицата, където приблизително месечно са били регистрирани съвсем по 8000 души.

Следват Пловдив и Благоевград, надлежно с 5213 и 4535 безработни. Най-малко пък са в Силистра – 950, Ямбол – с съвсем 800, и Видин с 581. 70% от безработните са със приблизително обучение, висшистите са малко над 12%, а тези с главно обучение – малко над 11%. Средният размер на компенсацията е 652 лева, само че в София той е 818 лева, а във Видин – 512 лева.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР