Родителите на деца с аутизъм са едни от най-потърпевшите от

...
Родителите на деца с аутизъм са едни от най-потърпевшите от
Коментари Харесай

Мина Енева: Родителите на деца с аутизъм са сред най-потърпевшите от липсата на модерна детска болница

Родителите на деца с аутизъм са едни от най-потърпевшите от неналичието на една съвременно проведена детска болница, с положителни експерти и добре готови екипи.
Децата от аутистичния набор са разнообразни - има такива, които изясняват какво ги боли, само че има и такива, които не могат да преценяват какво ги боли, не могат да локализират болката. 

" Предизвикателството е голямо. Ние се опитваме да гадаем. Много постоянно и лекарите се пробват да гадаят ", казва  Мина Енева - детски психолог и ръководител на Сдружение “Тацитус ”  - организация на родители на деца с аутизъм и експерти, които се борят за качество на живот на децата от спектъра.

По думите ѝ  има деца с доста висок предел на болежка . Случвало се е даже родителите на дете със счупена ръка по 4-5 дни да не схванат, че ръката е счупена .  
Децата с аутизъм имат болести като всички останали . Това, че имат аутизъм не значи, че нямат други премеждия Тези деца могат да си счупят крайници, ръчичката, да имат неврологични проблеми - всевъзможни болести каквото има всяко едно дете, имат и децата с аутизъм.

Проблемът при тях е, че те имат доста постоянно проблеми с връзката , в обществената интеракция, държанието. Доста мъчно можем да ги заведем на доктор и доста мъчно извършват процедури, които би трябвало да изпълнят, с цел да могат да бъдат прегледани, без значение дали става въпрос за най-елементарно взимане на кръв или рентгенова фотография, или слагане на гипс, или нещо по-сериозно ”, изяснява тя.

За провокациите при развъждането на дете с аутизъм и каква здравна помощ най-често търсят родителите - чуйте в диалога на Катя Василева в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР