Родители от цялата страна възразиха срещу книга, представяна на техните

...
Родители от цялата страна възразиха срещу книга, представяна на техните
Коментари Харесай

МОН изтегля детската книга с вулгарно съдържание

Родители от цялата страна възразиха против книга, представяна на техните деца. Книгата на писателя Николай Теллалов " Да пробудиш драконче " е определяна от множеството като вулгарна.

„ Внимание! Представям ви Николай Телалов и книгата му " Да пробудим драконче ". Презентира се пред деца в 4 и 5 клас. Имам доста какво да кажа, само че мненията ги оставям на вас. Мен ме мъчи единствено един въпрос. Не дали, а какъв брой тъкмо нездравословна за децата е просветителната система сега. Ще прибавя, че това са евроатлантически полезности, да не се чудите, какво е наложило подобен парцал да стъпи в учебно заведение!, “ написа майка.

Произведението е с еротични детайли и не е включено в образователната стратегия. То е част от самодейността за поощряване на четенето „ Разказвачът на приказки “, която влиза и в учебните заведения. Самите създатели на книги четат фрагменти от книгите си, а по-късно, в случай че децата изискат, могат да си ги закупят.



„ После да не се чудите от къде ви е пристигнало! " Разказвачът на приказки " - Константин-Кирил Иванов. Или заверата с Николай Теллалов, разпродаващ книгата " Да пробудиш драконче " в учебните заведения в страната (Хасково, Свиленград и др.) на деца от 2-3-4-5 клас със скандално пошъл текст! Ако вкараме улицата в учебните заведения, защо ни е учебно заведение? Асоциациите сами приказват за някои ползи! Питам: Има ли корист с въздействие, когато деца са подканвани да закупуват книга на стойност от 15 лева? Как е показано творбата пред родителие и кой, по дяволите, е чел материала от РУО в Хасково?, “ написа Милена Налбантова в обществената мрежа.

Множество изявления се появиха по тематиката, а четивото напълно не се хареса на родителите.

„ Инспекторатът твърдял, че се е доверил, тъй като била измежду топ 10 на детски фентъзита. Кой дефинира тази ранглиста? А Разказвачът твърдял, че има родители, които харесват, тъй че нехаресалите я, не са подобен фактор, щом има харесали я. Никой не приказва дали книгата е уместна, а дали я харесват, или не. Извъртяха го на " по усет и цвет таварищи нет., " написа Kremena Stanilova.

„ Възмутително наличие, което се подразбира и от няколкото фрази. Защо учебното заведение не знае авансово какво наличие ще показа създателя, на каква база е поканен тъкмо той, тъкмо с тази книга? Ами издателството, няма ли цензура над текста. Хора във фейсбук се блокират за няма и нищо. Сега ще се търсят доста отговорни, само че това няма да реши казуса, “ написа Nataliya Borisova Hauser.

От МОН към този момент започнаха ограничения.

Министерството на образованието и науката не утвърждава и не е одобрявало включването на творби в самодейността „ Разказвачът на приказки “. Инициативата е подкрепена кардинално с писмо, изпратено през 2020 година В него категорично е посочено, че отговорността за подбора на създатели и текстове е на уредниците на националната самодейност за поощряване на четенето. Това се показва в позиция на ведомството.

Писмото от МОН е изпратено до РУО с инструкции за съблюдаване на противоепидемичните ограничения по време на пандемията от COVID-19 при провеждането на четенията.

Самата самодейност е препоръчана на МОН от партньорска организация (Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “). Тя е подкрепена като осъществяване на признатата от Министерски съвет Национална тактика за поощряване и повишение на грамотността (2014 – 2020), която извежда политиките за четене като основни за повишение на грамотността на нацията.

Въпреки че дейностите по Стратегията са завършили, някои от самодейностите не престават да се осъществят като положителни практики и по-късно.

Организаторите обаче не са търсили поддръжка от МОН, нито са представяли лист с определени създатели и творби, които имат намерение да четат в учебни заведения, както е станало, когато са показали самодейността си през образователната 2021-2022 година

След извършен диалог с уредниците на " Разказвачът на приказки " книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от самодейността, се показва в мнението на МОН.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР