Родители алармираха за грешка в задача №7 от вчерашната матура

...
Родители алармираха за грешка в задача №7 от вчерашната матура
Коментари Харесай

МОН и БАН не могат да се разберат има ли грешка в матурата за 12 клас

Родители сигнализираха за неточност в задача №7 от вчерашната матура по български език и литература за 12 клас.
При задача №7 учениците трябваше да изберат в кое от 4 изброени фрази няма граматическа неточност. Три от тях са явно неверни. Изречението в образец Б обаче, съгласно МОН, е вярно, а съгласно доста специалисти, родители и възпитаници има неточност. Ето го изречението:
„ Убедително написаното мотивационно писмо на младия и упорит претендент впечатли комисия “.
Експертите настояват, че в това изречение думата „ комисия “ би трябвало да бъде членувана.
В изявление за предаването „ Нещо повече “ специалистът по български език в Министерството на образованието и науката Александър Трингов съобщи:
„ В това изречение изрично няма граматична неточност, защото няма нарушено граматично предписание. Твърдението, че е позволена неточност, би трябвало да бъде подплатено с изтъкване на съответно граматично предписание, което в това изречение е нарушено “.
Илияна Кунева от Института по български език на Българска академия на науките сподели от своя страна:
„ Имаме своите съображения да твърдим, че има нещо притеснително в тази задача. Повечето хора по този начин разсъждават, че когато тази дума е използвана в нечленуваната си форма, значи, че става дума за „ някаква комисия “. Тук този смисъл, който се задава с нечленуваната форма, тъкмо това го кара, за множеството хора, да звучи неестествено, не звучи добре. А в самото изречение става дума за доста съответна обстановка. В такова изречение, по този метод дефинирано - „ Убедително написаното мотивационно писмо на младия и упорит претендент впечатли комисията “, би звучало и граматично, и естествено и не би провокирало такива терзания. Такива фрази, които биха провокирали някакво такова неспокойствие, по-добре да бъдат по подобен метод написани, че да няма подозрение за нито една дума или форма, изключително когато се показва за правилен отговор. Намираме за притеснително това, че отговор Б е посочен за правилен отговор “.
Трингов обаче съобщи, че не приема аргумент като " това изречение не звучи добре ". Той още веднъж повтори, че изречението е граматически вярно и не счита, че точката от тази задача би трябвало да бъде отнета за всички.
Димитър Сотиров – родител на абитуриент, който предложи преди децата да се явят на матури следващата година, да се явят служителите в Министерството на образованието, а може би и учителите им, сподели пред БНР:
„ Това не е първият случай, в който има разногласия към някоя матура. Очевидно за доста от децата е било огромен проблем да открият правилен отговор в тази задача. Задачи, които слагат децата пред сходни алтернативи, са неприемливи. Целта на сходен изпит не е да ги вкарва в някакви уловки, клопки или различен вид отговори, които могат да се поясняват по разнообразни способи, а да ревизират техните познания “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР