Роденият на днешната дата през 1832 г. Чарлс Доджсън, известен

...
Роденият на днешната дата през 1832 г. Чарлс Доджсън, известен
Коментари Харесай

7 изненадващи факта за Луис Карол

Роденият на днешната дата през 1832 година Чарлс Доджсън, прочут като Луис Карол, е определян като " ренесансов човек от Викторианската ера ". Той е бил умел математик, стихотворец, сатирик, мъдрец, откривател и фотограф в най-ранните дни на това изкуство. И въпреки всичко, множеството от нас го познават най-добре като детски създател поради Алиса и нейните завършения из нелепиците и чая на Страната на чудесата.

Рожденият му ден е съвършен мотив да научим освен това за този неповторим книжовен глас и тези седем факта ще оказват помощ точно за това.

1. Измислил е метод да написа в тъмното

Подобно на доста писатели, Доджсън е отчаян от загубата на отличните хрумвания, които неловко идват измежду нощ, тъй че през 1891 година той изобретява никтографа. Устройството е карта с 16 квадратни дупки (два реда по осем), която предлага въвеждане на стенографски код с точки и тирета. Доджсън го счита също за потребен за незрящи.

2. Страда от заекване през по-голямата част от живота си

Доджсън има тежко детство. Наричайки го " съмнение ", в ранната си възраст стартира да заеква и не съумява да го преодолее, като това става част и от легендите към личността му. Твърди се (без доказателства), че той заеква единствено към възрастни, само че приказва без проблеми с децата. След боледуване едното му ухо е повредено, а припадък на магарешка кашлица на 17-годишна възраст отслабва гърдите му. В края на живота си развива изтощителна мигрена и има припадъци, които лекарите по това време диагностицират като епилепсия.

3. Той е Додо в Страната на чудесата

" Алиса в Страната на чудесата "  (1865) и " Алиса в Огледалния свят "  (1871) са написани за същинско момиче, с което създателят се среща, когато то е на четири години. Момиченцето се споделя Алиса и е щерка на Хенри Лидъл, декан на колежа, в който преподава Доджсън.


Алиса Лидъл и сестра й Лорина
Популярната история е, че той употребява птицата Додо като своя подигравка, тъй като заекването му го е карало от време на време да се показва като " До-до-доджсън ".

4. Написал е 11 книги по математика

Работата на Доджсън в региона на линейната алгебра, геометрията и основаването на пъзели е забележителна. Той написва съвсем дузина книги, вариращи от " Елементарен етюд за детерминантите "  с приложението им към едновременни линейни уравнения и алгебрични уравнения до " Играта на логиката ", включваща доктрина на изборите. на държавното управление.

5. Негов съвременник го упреква, че е Джак Изкормвача

Списъкът на хората, за които се подозира, че са Джак Изкормвача, е дълъг и по някаква причина създателят на двете книги за Алиса е в него. Убийствата са осъществени през 1888 година, когато Доджсън е в средата на 50-те си години. Авторът Ричард Уолъс счита, че Доджсън –след строго религиозно образование и тормоз по време на нещастните си учебни години – се е трансформирал в сериен палач след сполучливата си учителска и писателска кариера. 

6. Бил е идеален фотограф

В рамките на повече от две десетилетия Доджсън основава над 3000 фотографски изображения, в това число портрети на другари и забележителни фигури, пейзажи и фотоси на предмети като скелети, кукли, скулптури и картини.

7. Става дякон, само че в никакъв случай духовник

Това е още един факт от живота на Доджсън, който провокира спекулации. Отказът му да стане духовник е в прорез с разпоредбите на Христовата Църква. Той е ръкоположен за дякон на 22 декември 1861 година, само че по-късно подава молба, посредством която да избегне да стане духовник. За следващ път заекването му наподобява е едно от вероятните пояснения, само че няма доказателства, че това може да е пречило на способността му да проповядва. Другите вероятни аргументи са любовта му към театъра (срещу която се афишира архиепископа на Оксфорд обявил), хладното му отношение към англиканската черква и вниманието му към други религии.

 
Когато Алиса се озове в Япония – една същинска Страна на чудесата
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР