Роберто Капучи, държа да кажа от самото начало, е великолепен

...
Роберто Капучи, държа да кажа от самото начало, е великолепен
Коментари Харесай

Master of Art: „Роберто Капучи – забранената мода“

Роберто Капучи , държа да кажа през цялото време, е превъзходен дизайнер и моделиер и не е ни минимум неразрешен или абсурден. Днес той е на 88 години и продължава да е едно от огромните имена на италианската мода, наред с да вземем за пример, с който принадлежат към една и съща ера на грациозност и безупречно красиви облекла.

Заглавието на кино лентата за Роберто Капучи препраща към събития с съвсем 60-годишна отминалост, когато напълно младият Роберто е поканен да покаже първата си сбирка във Флоренция. По това време той е 20-годишно момче с тип на дете, без в никакъв случай да е учил мода и останалите дизайнери във Флоренция се събират и провалят ревюто му. Това явно не стопира възхода на Капучи, който се трансформира в една от огромните звезди на модата през 20-ти век.

Роклите на Роберто Капучи са доста елементарно разпознаваеми по красивите си цветове и архитектурни кройки. Самият дизайнер персонално управлява всеки подробност от производството на плата – примерно вплитайки виолетови влакна в жълтия плат за по-добър резултат – до финалните проби с клиентите. Случвало се е – както с всеки популярен дизайнер – да помоли някоя дама да съблече роклята и да си потърси друга фешън къща. Затова пък обичаните му клиентки наподобяват на богини. И най-любимата измежду тях е Райна Кабаиванска.



„ Осемдесет процента от моя триумф се дължат на роклите на Роберто Капучи “, споделя галантно примата във. Това несъмнено не е по този начин, само че е реалност, че Кабаиванска има голям списък с прелестни рокли на дизайнера и те непроменяемо са част от изложбите в негова чест по целия свят.

Възмутен от чисто търговски насочената мода на актуалния свят, Капучи напуща италианската фешън камара и прави единствено по една сбирка на година. Това му разрешава да резервира високото качество на облеклата си и тяхната уникалност, както и да работи единствено с клиентки, които харесва. А мъжка мода не прави, тъй като „ мъжете са прекомерно капризни клиенти “.

Истинско наслаждение е да се види човек, който повече от шест десетилетия работи това, което обича, приет е като дизайнер и създател от гилдията и музеите по света и не е направил нито един компромис с работата си. В това отношение модата му в действителност може да бъде наречена „ неразрешена “ – това, което е съвременно през 21-ви век съвсем в никакъв случай не е нито неповторимо, нито комплицирано, нито красиво.



Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР