Роберта Мецола беше избрана за наследник на Давид Сасоли като

...
Роберта Мецола беше избрана за наследник на Давид Сасоли като
Коментари Харесай

Европейският парламент избра Роберта Мецола за нов председател

Роберта Мецола беше определена за правоприемник на Давид Сасоли като ръководител на Европейския парламент, спечелвайки безусловно болшинство от 458 гласа, съобщи Euronews. 

Малтийката от ЕНП беше фаворитът сред кандидатите за позицията, измежду които бяха шведката Алис Ба Кунке от партията на Зелените със 101 гласа, испанката от крайната левица Сира Рего с 58 гласа и полякът Косма Злотовски, евродепутат от Европейските консерватори и реформисти. Всеки от тях изложи своята позиция пред сътрудниците си евродепутати в Страсбург. Четирите кръга на гласуването се проведоха онлайн поради влошената обстановка с Covid-19. 

Мецола стана първата жена, оглавила Екологичен потенциал от 20 години насам и наследи италианеца Давид Сасоли, който почина този месец на 65-годишна възраст. Парламентът, който приема и променя законодателни оферти и взима решения за бюджета на Европейски Съюз, е имал единствено две дами президенти - Симон Вейл (1979 г.-1982 г.) и Никол Фонтен (1999 г.-2002 г.), и двете от Франция.

43-годишната Мецола е евродепутат от 2013 година и заместник-председател на Народното събрание от 2020 година Тя притегли рецензиите на някои от сътрудниците си поради възгледите си срещу абортите. Новият ръководител на ЕП обаче сподели, че нейно ``задължение ще бъде да съставлява само позицията на парламента``, в това число по отношение на половите и репродуктивните права.

Освен президент, ще бъдат определени и 14 заместник-председатели за период от две години и половина. Ще бъдат актуализирани и позициите на ръководители на парламентарни комисии и европейски делегации.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР