Рияд рязко намалява производството на петрол - наведнъж с десет

...
Рияд рязко намалява производството на петрол - наведнъж с десет
Коментари Харесай

„Кралска битка“: саудитците действаха хитро с Америка

Рияд внезапно понижава производството на нефт - едновременно с 10 %. Целта е да поддържат цените на вярното равнище. Основният въпрос е кой ще пропусне арабските доставки. Азиатците към този момент са успокоени: ще получат всичко. Това значи, че износът за Запад ще бъде понижен. На риск да изгубят запаси са подложени най-големите рафинерии в Америка. Съединени американски щати, в противен случай, желаят да смъкват котировките, само че саудитците играят своя лична игра.

Свеждане до най-малко

На срещата на ОПЕК+ през юни водещият международен експортьор на черно злато изненада пазара: от юли той понижава производството до девет милиона барела дневно. Това е милион и половина по-малко от началото на годината и като цяло от най-малко 10 години. Останалите членове на картела единствено удължиха предходните ограничавания до края на 2024 година

В Рияд желаят да фиксират котировки над 80 $ за барел. Според анализаторите резултат несъмнено ще има.

В резултат на това саудитците ще имат по-малко от шест милиона барела за експорт. Петролният колос “Арамко ” увери азиатските клиенти, че няма от какво да се тормозят: те ще купуват колкото желаят. При Съединени американски щати и Европа е друго.

Рияд към този момент употребява сполучливо тази тактичност преди шест години и обърна обстановката на пазара в своя изгода.

„ Износът за Съединени американски щати ще спадне доста “, сподели министърът на енергетиката Халид ал-Фалих през май 2017 година след среща на ОПЕК+. До юли задграничните доставки се сринаха до 30-годишно дъно. А петролът е поскъпнал с 20%.

Наблюдателите са сигурни, че саудитците, които се сблъскаха с американците в тежка борба за цените, в този момент ще създадат същото.

Кой ще завоюва

Журналистите нарекоха тази борба " кралската борба ".

Спадът на котировките през последната година значително се дължи на агресивното стягане на паричната политика на Федералния запас. Това компенсира въздействието на съкращенията на производството на ОПЕК+.

„ По принцип принц Абдулазиз бин Салман се бори с ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл “, споделиха анализатори на “Банката на Америка ”.

“Брент ” в този момент е към 75 $ за барел. Но саудитците се нуждаят от най-малко 80 $, с цел да финансират своите мегапроекти, по-специално " градът на бъдещето " Неом с 1 трилион $.

Според “Банката на Америка ” в последна сметка цените няма да се дефинират от Рияд. Въпреки това, съгласно анализаторите, котировките по този начин или другояче ще се покачат до 80 до края на годината, защото Федералният запас евентуално ще наближи края на цикъла на повишение на лихвите на фона на продължаващия спад на инфлацията.

Какво да се размени

Намаляването на производството във всеки случай ще удари американските рафинерии, подвластни от арабския нефт. Включително “Мотива ” в Тексас, където просто няма друга суровина.

Съгласно изискванията на контракта, “Арамко ” е единственият снабдител на “Мотива ”, която има най-голямата рафинерия в Северна Америка с потенциал от 630 000 барела дневно.

“Мотива ” съставлява близо 45% от саудитския нефт, импортиран от Съединени американски щати през първото тримесечие. Това са към 182 хиляди барела дневно.

През юни, съгласно прогнозите, тази цифра ще падне до 25 хиляди.

Предстоящ недостиг

Докато износът на Съединени американски щати набъбна бързо до близо 12 милиона барела дневно, вносът остана постоянен на към 10 милиона. Делът на Рияд е към 10 %.

Когато Саудитска Арабия би трябвало бързо да убеди пазара, че предлагането се свива и да увеличи цените, нищо не е по-добро от намаляването на износа за Съединени американски щати, споделят анализаторите на “ДжейПи Морган ”

Санкциите против съветските въглеводороди дават на Рияд в допълнение преимущество: при дефицит на първични материали Съединени американски щати и Европа няма да могат незабавно да намерят опция, за разлика от азиатските рафинерии.

Според някои анализатори саудитците може да са създали неверни калкулации, " осигурявайки по нехайство дълготрайна поддръжка на американската енергийна промишленост ", отбелязва “Ройтерс. ”

Ситуацията в Съединени американски щати обаче се промени.

Според Администрацията за енергийна информация на МАЕ растежът на добива на шистов нефт е намалял доста през последните две години и в този момент е с повече от 50 % по-нисък, в сравнение с преди пандемията. Специалистите означават възходящи разноски, привършване на находищата и структурна смяна в капиталовите тактики.

Така че политиката на Рияд е сериозна опасност. Няма задоволително вътрешно произвеждане на петролни артикули. Съединени американски щати към момента са чист вносител на черно злато и всяко понижаване на доставките ще докара до недостиг.

" Вносът от Саудитска Арабия е към 550 хиляди барела дневно. Възниква въпросът по какъв начин да го сменяем. Теоретично можете да се закупи от Канада и Мексико. Но, първо, няма да е допустимо да се усили добивът там бързо. Тамошният нефт е несъответствуващ за Американските рафинерии “, споделя Леонид Хазанов, самостоятелен промишлен специалист.

Според прогнозата на “Ристад ” дефицитът на международния пазар ще надвиши три милиона барела дневно. За Съединени американски щати това значи дефицит на петролни артикули, на първо място на бензин, и скок на цените на горивата с 10 до петнадесет %.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР