Рициновото масло е растително масло, получено от семената на растението

...
Рициновото масло е растително масло, получено от семената на растението
Коментари Харесай

За какво се използва рициново масло?

Рициновото масло е растително масло, получено от семената на растението Рицин ( Ricinus communis ) . Основният деен съставен елемент на рициновото масло е  рициноловата киселина, тип мастна киселина, за която е потвърдено, че притежава противовъзпалителни свойства. ( 1 )

Това е многофункционално растително масло, което хората употребяват от хиляди години.

Рициновото масло има редица медицински, промишлени и фармацевтични приложения. Обикновено се употребява като добавка в храни, медикаменти и артикули за грижа за кожата, както и като индустриален лубрикант и съставен елемент на биодизелово гориво.

Често се употребява като слабително средство и се счита, че оказва помощ при предизвикателство на раждане, артрит и грижа за кожата.

Проучванията за доста от известните изгоди на рициново масло обаче са лимитирани.

Тази публикация преглежда някои изгоди от рициново масло и вероятните нежелани реакции, защитни ограничения, взаимоотношения и доза.

Предполагаеми изгоди от рициново масло

Смята се, че рициновото масло има доста приложения за здравето, от главоболие до менструални конвулсии. Но изследванията за евентуалните изгоди от рициновото масло са лимитирани. Освен това резултатите от изследването по отношение на неговите резултати върху здравето са спорни.

По-долу е даден взор към това, което се знае за някои от най-популярните изгоди от рициново масло.

Предизвикване на раждане

Отдавна се твърди, че рициновото масло може да провокира раждане. Но изследванията, изследващи това изказване, демонстрират смесени резултати.

Наблюдателно, ретроспективно изследване преглежда използването на рициново масло за предизвикателство или иницииране на раждане. Проучването се организира в продължение на пет години и включва дами сред 40 и 41 седмица от бременността. В съпоставяне с контролната група, дамите, които са употребявали рициново масло, демонстрират по-голяма възможност да стартират да раждат в границите на 24 часа. ( 2 )

Друго изследване включва 612 дами, чиято бременност е траяла повече от 40 седмици. От тези дами 205 са получили рициново масло за предизвикателство на раждане. Авторите на проучването откриват, че времето до раждане не се разграничава доста сред тези, които са приемали маслото, и тези, които не са го приемали. ( 3 )

Слабително

FDA е одобрила използването на рициново масло като стимулиращо слабително средство. Често се употребява за лекуване на запек или за подготовка на червата за разнообразни медицински процедури. ( 4 )

 Въпреки това, той може да не работи толкоз добре, колкото някои други лаксативи.

Едно изследване съпоставя рициново масло със сироп Sena-Graph, различен вид слабително, когато се употребява като подготовка за червата преди процедура. В края на изследването беше открито, че сиропът Sena-Graph почиства и приготвя червата по-значително от рициновото масло. Освен това предизвиква по-малко странични резултати от рициновото масло. ( 5 )

Смята се, че рициноловата киселина е виновна за слабителните свойства на рициновото масло. Веднъж усвоено, рициновото масло се разгражда до рицинолова киселина, стимулирайки червата посредством поредност от реакции.

Грижа за косата и кожата

Въпреки многочислените изказвания, че може да направи това, няма солидни доказателства, че рициново масло за коса може да подтиква растежа.

Въпреки това, предварителните изследвания демонстрират, че рициновото масло може да усъвършенства външния тип на косата, като усили нейния искра. ( 6 )

Може би това е повода някои хора да употребяват това масло като еликсир за коса, до момента в който други го употребяват за срещу пърхот.

Някои хора също употребяват рициново масло за лице, при бръчки и суха кожа. Рициновото масло се смята за оклузивен овлажнител. Твърди се, че рициновото масло и други естествени оклузивни овлажнители основават преграда върху кожата, която задържа влагата и предотвратява сухата кожа.

Въпреки това, до момента в който други растителни масла са добре проучени за евентуални изгоди за кожата, рициновото масло не е. Това значи, че изгодите за кожата от рициновото масло към момента не са научно потвърдени.

Артрит

Рициновото масло е изследвано за евентуална приложимост за облекчение на признаците, свързани с остеоартрит на коляното. ( 7 )

В изследването мъже и дами над 40 години с остеоартрит на коляното са приемали капсули, съдържащи рициново масло или  диклофенак натрий (  нестероидно противовъзпалително лекарство) три пъти на ден в продължение на четири седмици.

Резултатите демонстрират, че и двете лекувания са ефикасни за облекчение на болката, обвързвана с остеоартрит. В групата на диклофенак натрий, 90% от участниците демонстрират доста усъвършенстване на равнищата на болежка, до момента в който 92% от тези в групата на приемали от маслото демонстрират доста усъвършенстване на болката, обвързвана с артрит.

Авторите на изследването означават, че констатациите са обилни, защото не са свързани странични резултати с използването на рициново масло. Но в групата с диклофенак натрий към 20% от участниците се оплакват от лек гастрит (възпаление на стомашната лигавица), а 4% от участниците се оплакват от кожни обриви.

Какви са страничните резултати на рициновото масло?

Важно е да сте наясно с евентуалните странични резултати, преди да започнете нова добавка или лекарство. Както множеството добавки, странични резултати са вероятни при потребление на рициново масло. Тези нежелани реакции могат да бъдат леки или тежки.

Чести нежелани реакции

Съобщени са леки странични резултати при използването на рициново масло. Обикновено тези и други странични резултати ще отшумят, откакто използването спре.

Честите нежелани реакции на рициновото масло могат да включват:

  • гадене
  • повръщане
  • Коремна болежка
  • жадност
  • замаяност
  • диария
  • Анално раздразнение
  • Безсъние

Докладвани са анекдотични доказателства за обрив, разрастващ се след приложимост на рициново масло върху кожата. Има също лимитирани доказателства, че потреблението му върху косата може да не е безвредно.

Едно изследване открива рядко положение, наречено остро сплъстяване на косата, при което косата става твърда, усукана и заплетена. Тези признаци се появяват след използването на рициново масло за първи път от здрави човеци.

Тежки странични резултати

Според NIH, поглъщането на прекалено много рициново масло може да бъде нездравословно. Възможно е предозиране, което да докара до тежки последствия.

Признаците на предозиране с рициново масло, които постановат незабавна здравна помощ, включват: ( 8 )

  • Коремни конвулсии
  • Болка в гърдите
  • диария
  • Замаяност
  • халюцинации
  • гадене
  • Недостиг на въздух
  • Кожен обрив
  • Стягане в гърлото

Някои от тях са сходни на постоянно срещаните странични резултати, свързани с рициново масло, тъй че е значимо да го приемате тъкмо съгласно напътствията. Говорете с lekar за вярната доза рициново масло за вас.

Предпазни ограничения

Рициновото масло може да не е уместно за всички и има няколко защитни ограничения, които би трябвало да вземете поради, когато го употребявате.

Препоръчително е бременните да заобикалят използването на рициново масло, защото може да аргументи преждевременни контракции. ( 9 )

Няма задоволително изследвания, с цел да се знае дали рициновото масло е безвредно за кърмещи. Поради това би трябвало да се консултирате с доктор, преди да го употребявате. Освен това родителите би трябвало да се съветват с педиатър, преди да дадат рициново масло на децата си.

Възможно е да сте алергични към растението рицин, като контактен  дерматит  се оповестява в редки случаи след потребление на локално рициново масло. Ето за какво всеки, който е алергичен към рициново масло, би трябвало да заобикаля използването му. ( 10 )

Рицинът е мощен токсин, който се извлича от част от отпадъчната каша, получена, когато зърната от растението рицин се обработват за произвеждане на рициново масло. Рицинът се съдържа в обвивката на зърното, която се изхвърля в процеса на произвеждане на масло. Това значи, че не е разполагаем в крайния артикул.

Според CDC, неволното излагане на рицин е доста малко евентуално, с изключение на посредством усвояване на рицин. ( 11 )

Въпреки това, в случай че подозирате излагане на рицин, се предлага неотложно да потърсите здравна помощ.

Дозировка

Рициновото масло може да се употребява орално или локално в разнообразни количества. Поради липса на изследвания, няма публични рекомендации за дозата на рициново масло.

При възрастни мъже подобаващата доза е 15 до 60 мл дневно, когато се употребява като слабително

 Този диапазон обаче може да не е подобаващ за всеки. Трябва да следвате рекомендациите за дозиране от доктор или както е посочено на етикета на добавката.

Какво се случва, в случай че приемем прекалено много рициново масло?

Възможно е да приемете прекалено много рициново масло, което може да аргументи разнообразни странични резултати.

Като цяло се счита, че рициновото масло е безвредно и нетоксично, когато се употребява в подобаващи количества. Но е допустимо предозиране с него.

Растението Ricinus communis , съдържа рицин, който е прочут токсин. За благополучие, рицинът се отстранява при производството на рициново масло. Големи количества рициново масло са отровни.

Признаците на предозиране с рициново масло включват, само че не се лимитират до:

  • Стомашни болки
  • Болка в гърдите
  • халюцинации
  • Припадък
  • Недостиг на въздух
  • Кожен обрив
  • Стягане в гърлото

Тъй като е допустимо да предозирате рициново масло, би трябвало да говорите с доктор, с цел да определите вярната доза и указания за приложимост.

Взаимодействия

Често добавките могат да взаимодействат с разнообразни медикаменти или други добавки. В случай на рициново масло, взаимоотношенията сред медикаменти или добавки не са добре документирани.

Въпреки неналичието на доказателства, към момента може да има взаимоотношения с рициново масло. Трябва да обсъдите всички евентуални взаимоотношения сред рициново масло и медикаментите или добавките, които приемате, с вашия доктор.

Подобни добавки

Различни добавки могат да работят сходно на рициновото масло. Въпреки това, нормално се предлага да се заобикаля потреблението на няколко добавки за една и съща цел едновременно.

Подобни добавки на рициново масло включват:

  • Черен кохош:  Черен кохош  обичайно се употребява от акушерките за естествено предизвикателство на раждане. Въпреки това се предлага бременните да употребяват черния кохош с нараснало внимание и да приказват с доктор, преди да го употребяват. ( 12 )
  • Магнезий : Смята се, че някои магнезиеви добавки, като магнезиев оксид, работят като лаксативи. След усвояване магнезият оказва помощ за изтеглянето на вода към червата, значима част от образуването на изпражненията. Често се употребява като лаксатив в клинични условия заради неговата сигурност.
  • Витамин D : Установено е, че витамин D има доста изгоди за човешкото здраве, в това число здравето на кожата. Проучванията демонстрират, че сухата кожа е обвързвана с ниските равнища на витамин D в организма. Поради това се счита, че потреблението на добавки с витамин D усъвършенства хидратацията на кожата. ( 13 )
  • Босвелия : Известен също като индийски ливан,  босвелия се употребява за лекуване на остеоартрит. Един систематичен обзор преглежда няколко изследвания и открива, че Boswellia може да облекчи болката, обвързвана с остеоартрит. Освен това беше открито, че добавката е безвреден вид. ( 14 )

Никоя добавка не би трябвало да замества общоприетите медицински грижи. Винаги търсете съвет от доктор.

Добавки с рициново масло

Рициновото масло може да се употребява орално или локално. Предлага се като серум, мек гел или масло.

Някои добавки с рициново масло са студено пресовани и нерафинирани, до момента в който други са малко по-обработени. Обикновено добавките са вегански и без глутен.

Препоръчително е да потърсите реномирана марка и, в случай че е допустимо, да купите от прочут продавач, като да вземем за пример локалната аптека. Също по този начин е значимо да прочетете деликатно етикета, защото от време на време се прибавят евентуално дразнещи аромати.

Маска за коса с рициново масло

Опитайте това: смесете ½ чаша рициново масло с едно яйце в блендер. След като нанесете върху скалпа, оставете да работи 15-30 минути и измийте с хладка до топла вода. Тази маска за коса с рициново масло може да се направи с всяко от обичаните ви етерични масла за още по-голямо повишение на жизнеността!

Често задавани въпроси

За какво е потребно рициновото масло?
Естествените антивирусни и антимикробни свойства на рициновото масло го вършат известно средство за лекуване на кожни проблеми, известни като дерматози, както и гъбични инфекции. Използва се и за напредък на косата.

Токсично ли е рициновото масло?
Рициновото масло не се счита за токсично. Въпреки че рицинът, от който идва, може да бъде токсичен.

Рицинът съдържа вещество, наречено рицин, което е отровно. При произвеждане на масло обаче, рицинът се унищожава и не участва в него.

Полезно ли е рициновото масло за косата?
Проучванията са смесени във връзка с използването на рициново масло за коса.

Едно по-старо изследване откри, че рициновото масло може да усъвършенства блясъка на косата. Други проучвания обаче оповестяват за способността на рициновото масло да предизвиква нещо, наречено сплъстяване на косата, при което косата става усукана и сплъстена.

Заключение

Много хора свързват рициновото масло като средство за лекуване на запек. Но то се употребява и за други евентуални изгоди, като предизвикателство на раждане, облекчение на артритна болка и навлажняване на кожата. Много от тези претендирани изгоди обаче не са добре подкрепени с доказателства.

Добавките с рициново масло могат да причинят нежелани реакции, в това число диария, коремни конвулсии, гадене, обрив и даже халюцинации в някои случаи.

Трябва да сте наясно с всички защитни ограничения или взаимоотношения, свързани с рициново масло, тъй че не забравяйте да говорите с доктор, преди да го употребявате.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР