Ритмичният грохот на хлопките и звънците отново ще пропъди злите

...
Ритмичният грохот на хлопките и звънците отново ще пропъди злите
Коментари Харесай

Кукерските мечове“ на дърворезбаря Иван Иванов



Ритмичният тътнеж на хлопките и звънците още веднъж ще пропъди „ злите сили ” за Сирна Неделя, а кукерите наложително ще стискат в ръката си оръжие- дървена сабя, наречена „ калъч ”. Иван Иванов от Средец, ученик на тревненската школа, доставя кукерската тайфа със самобитните мечове.

Дълги години вземам участие в кукерските празници, които в Странджа са по Заговезни. И до момента в който на други места употребяват геги, въжета, синджир,  важен по нашенски е мечът или калъчът. Изработил съм няколко типа, нашарил съм ги с овчарска дърворезба, отбелязва Иван и продължава:

Един повсеместен кукерски костюм може да стигне от шест до 10 хиляди лв.. Като млад виждах как  цяла година  се събираха кози кожи с дълъг косъм. Звънците са тежки най-малко десетина кг. Кожите се мокрят авансово, мажат се с оцет, костюмите се надяват мокри, не може да се надене костюмът, в случай че е пресъхнал. Участниците се изпотяват, само че, не се разболяват.

А зрелището си коства, притегля и дребни кукерчета (куковчета), споделя Иван. 4-5 годишни деца стават част от този спектакъл онлайн, в който всеки участник е саморасъл гений и се пробва да изиграе някаква роля пред наблюдаващите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР