Рисковете от глобална катастрофа след евентуална авария в Запорожката АЕЦ

...
Рисковете от глобална катастрофа след евентуална авария в Запорожката АЕЦ
Коментари Харесай

Рисковете заради ситуацията около Запорожката АЕЦ остават сериозни

Рисковете от световна злополука след възможна повреда в Запорожката АЕЦ в Украйна, която бе окупирана от съветски войски още през март, остават съществени, излиза наяве от мнения в английската преса във вторник. Те са по отношение на обстрела против централата през уикенда, който докара до изключване на един от реакторите. Смята се, че сериозната инфраструктура на централата към момента е невредима, само че поради обстрела под опасност са освен реакторите, само че и хранилището за отработено нуклеарно гориво.

В. " Таймс " цитира предизвестието на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за " смъртоносния " риск, който основават сраженията наоколо до атомната електроцентрала, откакто Киев и Москва си размениха обвинявания, че са виновни за обстрела против нея през уикенда. Той прикани да бъдат позволени интернационалните инспектори в централата в Енергодар, Югоизточна Украйна, и сподели, че " всяка офанзива против нуклеарна централа е самоубийство ". Вестникът привежда изказванията на украински представители, че руснаците са сложили експлозиви в Запорожката АЕЦ, като се твърди, че имало и видеокадри, снимани с дронове, които потвърждават, че това е истина.

В понеделник ръководителят на украинската държавна компания за атомна сила " Енергоатом " Петро Котин прикани АЕЦ " Запорожие " да бъде превърната в свободна от военни дейности зона, предупреждавайки за риска от нуклеарна злополука от вида на тази в Чернобил, съобщи Ройтерс. Той прикани екип от миротворци да бъде ситуиран на място, само че към този момент прогрес по тематиката няма.

Въпреки че съветските сили откриха надзор над нуклеарната централа при започване на март, тя към момента се ръководи от украински техници.

" Таймс " помества публикация на Уилям Хейг, в която някогашният външен министър на Обединеното кралство се пита дали светът е реагирал неотложно и с отвращение на съветската тактичност, която подценява всички правила и стандарти за национална и световна отговорност. Имаше ли изключителна среща в Организация на обединените нации или на Г-7 във връзка молбата на украинския президент Володимир Зеленски; жителите на европейските страни възприеха ли съответно известията за това евентуално злополучие, което може да засегне всички тях, продължава с реторичните си въпроси създателят.

" Дейли телеграф " написа, че съветските сили принуждават, постоянно със мощ, техниците в АЕЦ " Запорожие " да я поддържат в работен режим. Украински медии цитират коментар на съветския генерал-майор Валерий Василиев в " Телеграм ", който декларира, че " това или ще бъде съветска земя, или опожарена пустиня ". Впоследствие постът в обществената мрежа е бил премахнат.

" Дейли телеграф " цитира украинския дипломат в МААЕ Евхен Цимбалюк, съгласно който съветските сили употребяват сраженията като предлог да спрат подаването на електричество в южните региони на Украйна. По думите му " съветските окупатори целят да унищожат инфраструктурата на централата, да повредят всички трансмисионни линии, които се употребяват за предаване на електричеството в украинската електроразпределителна система, и да провокират прекъсване на тока в Южна Украйна ".

Британското списание " Спектейтър " се пробва да отговори на въпроса до каква степен са уязвими нуклеарните реактори при военно нахлуване. Изданието напомня, че след терористичните офанзиви на 11 септември в Съединени американски щати американското министерство на енергетиката е упълномощило на федерален теоретичен институт да създаде модел за влияние от удар на аероплан " Боинг 767 ", цялостен с гориво, върху нуклеарна електроцентрала в Съединени американски щати. Направен би изводът, че самолетът няма да нанесе съществени вреди на подсилената бетонна черупка на реактора.

Това изследване обаче, отбелязва списанието, се е отнасяло единствено за терористична офанзива със аероплан, само че не и с бомба или друго оръжие. Нещо повече, то е годно за американски реактори, а не за тези от руската епоха с несъответстваща сигурност, което е проличало в тази ситуация с АЕЦ " Чернобил ".

" Спектейтър " показва и различен риск – отработеното гориво от реакторите нормално се съхранява на други места с хипотетично по-слабо равнище на отбрана. Има риск също и от опустошения в контролните зали или от загуба на надзор от личния състав върху действието на някой реактор, макар че структурата му е устояла на удара.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР