Рисковете и заплахите за националната сигурност 2021 остават актуални и

...
Рисковете и заплахите за националната сигурност 2021 остават актуални и
Коментари Харесай

Руските шпиони докладват на Москва за политиката ни спрямо ЕС и НАТО

Рисковете и заканите за националната сигурност 2021 остават настоящи и за актуалната обстановка. Това стана ясно по време на съвещанието на вътрешната парламентарна комисия, която прегледа отчета за положението на националната сигурност през 2021 година. Опасностите от външнополитически темперамент произтичат от напрежението Русия - Украйна и противодействието сред страните от Европейски Съюз и НАТО и Русия в актуалната обстановка. Руските разследващи служби се интересуват от политиката ни по отношение на Европейски Съюз и НАТО, стана ясно от показания отчет.

Мигрантският напън остава риск, както и коронавирус рецесията и климатичните промени. Във вътрешен проект съществена опасност са коронавирус и политическата неустойчивост.

Киберпрестъпленията, енергийната сигурност, финансова и икономическа сигурност, демографската рецесия са измежду главните опасности за националната сигурност. Трябва да се подчертава и на хибридните закани. 28 институции са взели присъединяване в правенето на отчета за националната сигурност, като съгласно Министерски съвет би трябвало още институции да се включат в правенето му. Но през 2021 година акцент са били киберпрестъпленията. От началото на пандемията киберизмамите са скочили 4 пъти. Ръст се регистрира и при измамите при онлайн заплащанията.

Позитивното от пандемията е, че е спаднала проведената престъпност. Широко публикувани остават обаче закононарушенията, свързани със сивата стопанска система, корупцията и асимилиране на европейските средства. 3 пъти повече хероин е трафикиран в страната през 2021 година, което е най-високото равнище за последните 7 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР