Рискът от трафик на украинки, бягащи от войната, е голям

...
Рискът от трафик на украинки, бягащи от войната, е голям
Коментари Харесай

Камелия Димитрова: Има голям риск от трафик на украински бежанки

Рискът от трафик на украинки, бягащи от войната, е огромен и е належащо да сме бдителни , сподели пред БНР Камелия Димитрова, която е едно от основните лица, инициирали измененията в Закона за битка с трафика на хора. Фондация " Дигнита " приготви разбор в границите на плана " Украинската бежанска рецесия. Предотвратяване на трафика на хора измежду жените-бежанки ".

" В рамките на първичната фаза – журналистически следствия, наши сътрудници от Румъния споделят, че още при идването на украинските бежанци по границата са офертирани транспортни услуги, като в някои от случаите са регистрирани по-късно искове за даване на полови услуги или други форми на услуги. Една от нашите хипотези първо беше, че в границите на превоза съществува риск и такива случаи имаше. Втората ни догадка е, че в границите на даването на настаняване съществува подобен риск. Тук ние не се натъкнахме на съответни случаи, само че се натъкнахме на самодейни практики като тези в Белгия – да се записват всички лица, които дават настаняване на украинските бежанци и те да са обект на прелиминарен скрининг ", описа Камелия Димитрова в изявление за предаването " Хоризонт до обед ".

По думите й най-рисковият детайл за България се оказва този за даване на работа :

" Лица, които са недобронамерени, евентуални експлоататори и трафиканти могат да се възползват от това, че украинските бежанки, от безизходицата на дамите, които са пристигнали с техните деца, да ги експлоатират трудово, в случай че не и полово ".



Тя уточни, че на такива практики са се натъкнали по Черноморието . В подмяна на настаняване или оставане в хотел, дамите са карани да работят на черно, без да се дава заплащане, добави Димитрова.

Камелия Димитрова цитира разнообразни следствия, съгласно които посредством обществените медии украинската проведена престъпност провежда канали за трафик на украински дами с разнообразни обещания, да вземем за пример за фотосесии.

" Организираната престъпност в Украйна не спи, тя е много необятно публикувана. Съществува и подобен риск тази проведена престъпност да се възползва от положителната почва у нас и да стартира още по-активен трафик към други европейски страни, както и вътрешен подобен ", разяснява още тя.

Димитрова е безапелационна, че би трябвало да се подобрят механизмите за идентификация . По думите й в България към момента няма официално разпознати жертви.

Според нея е належащо да има работни групи по тематиката. Трябва да намерим платформа за по-ефективни ограничения за предварителна защита, изрече мнението си тя и добави изрично, че колкото по-голяма е несигурността на тези дами, толкоз по-уязвими стават те за трафик и употреба.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Следващият ден Тя на трета степен Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР