РИОСВ-София е констатирал изпускането на битови и фекални води в

...
РИОСВ-София е констатирал изпускането на битови и фекални води в
Коментари Харесай

РИОСВ-София: Има изпускане на битови води в река Блато


РИОСВ-София е установил изпускането на битови и фекални води в река Блато от преливник на канализационната система на Костинброд. Това се споделя в отговор на Регеиналната ревизия за околна среда и води до БГНЕС.

Читател на БГНЕС алармира, че водите на река Блато в село Мрамор, Софийско са се оцветили в изкуствен за нея бял цвят. Подобно нещо не се е следило преди. Веднага на място е изпратен екип на РИОСВ-София, който е взел нужните проби и е направил разбори.

Село Мрамор се намира в северозападната част на Софийското поле. Разстоянието от околовръстния път на столицата до селото е 2 км. В непосредственост до Мрамор са ситуирани Мировяне, Доброславци, Волуяк и ж.к. „ Обеля 2 “.

В непосредствена непосредственост до селото минават две реки. Едната от тях, по-голямата, която се случва и да прелива, е река Блато. Другата е река Църна бара, в чието долинно намаляване е ситуирана чашата на язовир Мрамор. Районът към реките и язовира е извънредно изящен и има значимо значение за прелетните птици. Тук населяват близо 175 типа птици, 43 от които са редки и изчезващи типове.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението с РИОСВ-София

БГНЕС: Има ли замърсяване на река Блато?

Отговор: [b]След осъществена незабавна инспекция от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София е открито, че има изпускане на битово-фекални води от преливник на канализационната система на Костинброд. Не е открито приключване на води от други източници.[/b] Извършено е експресно проучване и са взети водни проби за физико-химичен разбор. Показателите са от експресния разбор са в норма. Пробите за двата разбора са взети при преливник №7 и р. Блато на територията на Костинброд и при моста на изхода на с. Мрамор. За окончателното изясняване и определяне на степен на замърсеност е належащо време за привършване на лабораторните проучвания от физико-химичния разбор от лабораторията на Изпълнителната организация по околна среда. За резултатите от инспекцията ще бъде сезирана Басейнова дирекция „ Дунавски регион “.

БГНЕС: На какво се дължи, съгласно Вас, нейният изкуствен бял цвят, за който ни алармират поданици на село Мрамор? Съществува ли заплаха за локалните поданици и околната среда като цяло?

Отговор: След приемане на окончателните резултати от лабораторния разбор може да бъде несъмнено на какво се дължи изменението в цвета на водата. Показателите от експресния разбор демонстрират, че няма заплаха за околната среда. Относно заплахата за локалните поданици, Регионална инспекция за опазване на околната среда – София не е способен орган за здравето на хората.

БГНЕС: Ако е записано замърсяване, какъв е източникът и какво ще предприеме Министерство на околната среда и водите и съответните органи за санкционирането на нарушителя?

Отговор: Към момента замърсяване не е записано, източник на изпускането е преливник от градската канализация на Костинброд. За нерегламентирано изпускане на непречистени отпадъчни води на „ ВиК София “ ЕООД ще бъде формиран акт за открито административно нарушаване (АУАН). Ще бъде осъществена следваща инспекция по цялото корито на река Блато с присъединяване на представители на Басейнова дирекция „ Дунавски регион “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР