РИОСВ–Пазарджик ще приема уведомления за организиране на пунктове за изкупуване

...
РИОСВ–Пазарджик ще приема уведомления за организиране на пунктове за изкупуване
Коментари Харесай

РИОСВ-Пазарджик приема уведомления за изкупуване на охлюви

РИОСВ–Пазарджик ще приема уведомления за образуване на пунктове за изкупуване на охлюви до 1-ви май 2021 година До момента са подадени заявки за откриване на пунктове в с. Главиница, общ. Пазарджик и в с. Виноградец, общ. Септември.

Дейността по събиране от природата и изкупуване за търговия и експорт на живи охлюви, черупки и месо, в това число и за фермерното им развъждане е регламентирана със Заповед от 9 април 2004 година на министъра на околната реда и водите.

Градинският охлюв (Helix pomatia) и лозовият охлюв (Helix lucorum) са в Приложение № 4 (видове под контролирано запазване и ползване) на Закона за биологичното многообразие. Съобразено с биологията на двата сухоземни типа, позволеният интервал за събирането им e от 10 май до 30 юни. Екземплярите би трябвало да са с размери над 28 мм диаметър на черупките. Отговорниците на изкупвателните пунктове са длъжни да обезпечат хладни пространства за съхраняването им, подобаващ амбалаж, както и калибровъчни сита за обособяване на маломерните екземпляри, които би трябвало да се връщат незабавно и на подобаващи места назад в природата. За задачата физическите и юридическите лица са длъжни да уведомят Регионална инспекция за опазване на околната среда за проведените от тях пунктове за изкупуване на охлюви, както и отговорниците към тях в период до 1-ви май 2021 година

В случай, че до 30 юни в складовете останат неосъществени количества, то лицата са длъжни да ги заявяват в съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда в период до 5 юли 2021 година, като след инспекция от страна на инспекциите се сформира протокол, нужен пред Министерство на околната среда и водите за издаване на удостоверения за експорт. Лицата, които имат ферми за охлюви, са длъжни да заявяват количествата във фермите си пред Регионална инспекция за опазване на околната среда в период до 25 април 2021 година.

При несъблюдение на законовите разпореждания физическите лица - извършители се санкционират с санкции от 100 до 1000 лева, а на юридическите лица и на едноличните търговци се постановат имуществени наказания от 200 до 5 000 лв., според член 124 от Закона за биологичното многообразие (ЗБР).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР